Na litoměřické Burze škol se předškolákům a jejich rodičům představily všechny základní školy ve městě

17. únor 2023 10:43

Na litoměřickém Hradě po pauze způsobené koronavirovou pandemií opět uspořádali Burzu škol. Ještě před dubnovými zápisy se na ní představilo všech osm základních škol, z toho dvě soukromé, aby si rodiče předškoláků mohli vybrat tu nejvhodnější.

„Váhám mezi třemi školami – uvidím, co vyjde. Je fajn, že se tohle udělalo, že se můžeme podívat, zjistit víc informací a lépe e rozhodnout,“ pochvaluje si maminka Lenka Stehlíková litoměřickou Burzu škol.

Podle ředitele ZŠ Masarykova Karla Kynzla dřív zástupci jednotlivých škol museli chodit přímo do mateřských škol. „To nebylo úplně vyhovující – museli jste udělat návštěvu ve všech školkách, v Litoměřicích jich bylo, tuším, třináct. Takže to bylo dost náročné. Teď se to sjednotilo a děje se to v jeden den, to je, si myslím, úplně nejlepší,“ shrnuje.

V kongresovém sále se už pošesté sešli zástupci základních škol. A nejen těch. „Představují se tady všechny naše základní školy v Litoměřicích, zároveň i základní umělecká škola a jako doplněk tu je i Rozmarýn s technickým klubem, naše knihovna,“ vypočítává ředitelka Mateřské školy Litoměřice Monika Mejtová.

Každá z osmi škol je něčím specifická. Například základní škola Na Valech a učitelka Monika Ustrnulová se předškoláky a jejich rodiče snažila nalákat na netradiční výuku informatiky. „Tady to je pro děti od páté třídy. Děti si vlastně postaví vlastního robota podle návodu, který najdou v tabletu. Tablety přitom používají i při té hodině,“ vysvětluje.

Rodičům, kteří si nejsou jistí, jestli je jejich dítě na školu dostatečně připravené odpovídala na dotazy poradkyně Dana Čobanjanová z pedagogicko-psychologické poradny. „Chodí za mnou třeba rodiče dětí, které ještě neumějí držet tužku nebo které nerady malují. Na to jsou dnes dobré různé kroužky pro předškoláky,“ přibližuje Čobanjanová.

Zápisy do prvních tříd základních škol jsou naplánované na druhou polovinu dubna.

Spustit audio

Související