V Ústeckém kraji přišlo soudu na komunální volby nakonec 25 stížností

20. říjen 2018 14:22

Ústecký krajský soud řeší 25 podnětů podaných občany v souvislosti s komunálními volbami. Další už nepřibydou, termín pro podání vypršel v pátek odpoledne.

Návrhy na soud podali lidé z Mostu, Ústí nad Labem, Bíliny, Litvínova či Moldavy. Dva návrhy už soud odmítnul, vyplývá z informací zveřejněných soudem.

Na neplatnost voleb i hlasování v Ústí nad Labem podala stížnost koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN. "Do zastupitelstev v Ústí nad Labem se dostalo i místní hnutí UFO. Hnutí, které je podezřelé z nakupování hlasů v sociálně vyloučených lokalitách. Přestože problematické okrsky celkové výsledky téměř neovlivní, nejde nad nekalými praktikami přivírat oči, protože pak se jich nikdy nezbavíme," uvedla v pátek koalice na svém facebookovém profilu.

Několik podnětů přišlo na volby v Mostě, kde se policie zabývá obsahem plakátů v předvolební kampani. Zaměřovala se zejména na řešení problémů v takzvaně sociálně vyloučených lokalitách.

Podnět přišel také z Moldavy v Krušných horách. V posledním týdnu před komunálními volbami se tam přihlásilo k trvalému pobytu více lidí. Návrhem ve věcech volebních se bude soud zabývat i v souvislosti s volbami v Bílině na Teplicku. Policie tam zasahovala kvůli podezření na kupčení s hlasy přímo v den voleb.

V Ústeckém kraji se před čtyřmi lety kvůli kupčení s hlasy opakovaly komunální volby v Bílině a Chomutově.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související