V Ústeckém kraji můžete o víkendu zažít i Vánoce. Na své si přijdou také milovníci poutí a divadla

23. červenec 2021

Chybí vám ještě stále program na víkend? Nechte se inspirovat – v nabídce je toho opravdu hodně, třeba i generálka na Vánoce, několik poutí, divadel nebo hudební festival.

Dolní Podluží, koupaliště, 24. července v 18. hodin. To jsou důležité údaje pro ty, kteří se nemohou dočkat Vánoc. Pořadatelé slibují zábavu a vánoční náladu s tradiční rybí polévkou, rybou, řízečky a bramborovým salátem i s vánočkou a cukrovím, a dokonce i malý dárek pod vánočním stromečkem pro každého.

Pokud máte rádi písničky Janka Ledeckého, měli byste si udělat cestu do Třebívlic. V sobotu od 18 hodin si ve Vinařství Johann W můžete dopřát jak jeho hudbu, tak zajímavé gastronomické zážitky.

Vernerův mlýn v Brlohu u Loun otevře opět své brány pro zvídavé. Vždy odpoledne od 14, 15 a od 16 hodin vám předvedou technologii mletí žita, a k tomu třeba i ukázku chodu Křižíkovy rozvodnice.

24. července v 15 hodin začíná vernisáž výtvarných prací z letošního ročníku akce Proudění – Strömungen v Kulturním centru v Řehlovicích. Letošním téma zní: Pění to... Es schäumt..., jako odkaz na 110. výročí poslední várky v řehlovickém pivovaru.

Tisá - pískovcové skalní město

Anenskou pouť si můžete užít v Tisé. Od 9:30 vás čeká například divadlo, kouzelnická show pro děti, a mnohem víc, včetně poutní Mše svaté.

Také na Božím Daru v Krušných horách začíná v 10 hodin Anenská pouť s množstvím doprovodných akcí, jako je třeba otevření kostela či řezbářský plenér. Nebudou chybět stánky s krušnohorskými produkty a dobrotami, hrát bude flašinet, připraveny jsou řemeslné dílny.

Svatojakubskou pouť chystají na sobotu i v Cítolibech. Všechno začne ve 14:30 – vystoupí skupina Kroky Michala Davida Revival, v 15:30 hodin dojde na vyhlášení ankety "Nejhezčí rozkvetlé okno a okolí domu", od 16:30 hodin začíná dětský pohádkový den a od 19 hodin pouťová zábava s živou hudbou.

Další pouť, přesněji poutní procesí ke svaté Máří Magdaléně, vás čeká ve skanzenu v Zubrnicích. Začátek je u mlýna v 10 hodin, cestou se odehraje barokní fraška o životě Máří Magdaleny. Ve 12 hodin následuje bohoslužba, ve 13 hodin pak vernisáž výstavy Daniel Hanzlík a Pavel Mizera a v 15 hodin začíná vernisáž výstavy Zaniklé obce pod Bukovou horou. Po celý den bude připravený program pro děti, pečení u Aničky, řemeslný prodej a další atrakce.

V Horním Jiřetíně se v kostele od 17 hodin rozezní varhany pod rukama Pavla Svobody a housle v rukou Václava Hudečka. Je to zahajovací koncert festivalu Hudební setkání Michala Maška, na programu budou skladby Bachovy, Dvořákovy a dalších mistrů.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Neděle 25. července

Kutloch aneb i muži mají své dny – tuhle komedii o těžkém údělu muže v současném světě nabízí 25. července od 20 hodin letní scéna na tvrzi Divice. Hraje studio DVA.

Část po revitalizaci

Pro milovníky starých technologií je opět připravená prohlídka Vernerova mlýna v Brlohu u Loun. Od 14., 15., a 16. hodiny vám tu předvedou mletí pšenice a uvidíte historické mlýnské stroje v chodu.

Divadelní představení Rozmarné léto v podání spolku Kašpar z Divadla v Celetné se odehraje od 20:30 na Kamencovém jezeře v Chomutově. Děj dokonale zapadá do zdejšího prostředí. Vejdete na říční plovárnu Antonína Důry, zhlédnout můžete představení potulného kouzelníka Arnoštka, poznáte hospodu U čtrnácti pomocníků a stanete se svědky událostí, které nikdo nečekal, ale každý po nich toužil! Divákům doporučujeme vzít s sebou pro větší komfort deky nebo podložky, počet lavic bude omezen.

Vančurovo Rozmarné léto v hlavní roli s Janem Potměšilem v podání divadelního spolku Kašpar

Velký kopec zábavy nejen pro malé neposedy slibuje Kamzíkfest – tentokrát ve skiareálu na Klínovci od 11:00. Čeká vás tu čerstvý vzduch, krásná příroda a jedinečná akce, na které se vyřádí děti, rodiče, babičky i dědové. Bude se zpívat, tancovat a tvořit. Připraven je také Kamzíkles plný pohádkových bytostí a úkolů. Možná přijde i kamzík a určitě na večerní koncert dorazí Jan Pokorný alias Pokáč.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Nabito kulturou je i ve všední dny…

Kinematograf bratří Čadíků dorazil do Lovosic. V lesoparku Osmička můžete 26. července od 21 hodin sledovat třetí díl filmové série Bobule.

Na 27. července vás zve českolipský Divadelní klub Jirásek do Jižních zahrad děčínského zámku ke zhlédnutí představení Sen noci svatojánské. S touto inscenací slavil amatérský divadelní soubor svůj největší porevoluční úspěch. Nyní máte možnost zhlédnout po 25 letech bezmála kultovní představení v původních kostýmech, s původní scénou a s původními aranžemi. Začíná se v 19 hodin.

Malina Brothers, tedy Josef, Pavel, Luboš a Pavel Peroutkovi

Pokud se zajímáte o krásy krajiny, pak budete vítáni v Muzeu města Ústí nad Labem – 27. července od 17 hodin tam bude vyprávět milovník a dvorní fotograf Českého Středohoří Jiří Svoboda.

Malina Brothers vám budou hrát a zpívat 28. července od 19 hodin na letní scéně rybníku Barbora v Duchcově. Bratři Malinové, tedy banjista Luboš, kytarista Pavel a houslista Josef se společně sešli v unikátním projektu nazvaném Malina Brothers a přizvali ještě kontrabasistu Pavla Peroutku. Patří k české špičce žánrů bluegrass, folk a country a mají za sebou i dvě úspěšná americká turné.

Ve čtvrtek 29. července od 18 hodin vás čeká koncert skupiny Jelen v rámci úspěšné letní akce vinařství Johann W v Třebívlicích, která v sobě snoubí exkluzivní hudební vystoupení, skvělá vína, gastronomii a výjimečnou atmosféru půvabných vinic.

Skupina Jelen

Koncert v barvách Semaforu se rozezní v zámeckém parku ve Šluknově 30. července od 16 hodin. Zpěváci a herci Dáša Zázvůrková a Petr Macháček, společně s doprovodnou kapelou Swing trio, přicházejí s největšími hity tohoto legendárního divadla. Od 19 hodin pak na ně naváže šluknovská skupina Katarze.

A aby nebylo hudby málo, v parku Devítka v Janově u Hřenska dá skupina R.A.C.R. – tedy Real American Country Revival – zaznít tomu nejlepšímu z moderní americké country od 90. let do současnosti. Začátek koncertu je v 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.