V ústecké Spolchemii únik chlorovodíku; město kritizuje komunikaci s podnikem

11. říjen 2004

Podle ústeckého magistrátu se únik škodlivin podařilo zastavit a žádná mimořádná opatření nebyla nutná. Jak Českému rozhlasu potvrdila Vlasta Štěpánová z odboru mimořádných událostí ústeckého magistrátu, obyvatelé města dostali o úniku chlorovodíku zprávu na své mobilní telefony.

"Oznamovala, že k tomu úniku došlo, a to v průmyslové části Předlic. Bylo to prakticky pouze u západní vrátnice spolku u parkovišť nákladních automobilů."

Příčinou havárie je pravděpodobně výměna těsnění na jednom z přístrojů. Podnikoví hasiči pomocí vodní clony zabránili dalšímu rozšíření látky. Jak ale dodává primátor města Petr Gandalovič, znovu selhala komunikace s podnikem: "Opět jsme nedostali z firmy včas hlášení od dispečera, to hlášení přišlo od občana. Vyvolám jednání s ředitelem podniku, kdy chci, aby tyto úniky tak, jak jsou časově zmapovány po jednotlivých minutách byly vzaty jako problém v rámci té naší dohody a byly z toho vyvozeny velmi významné závěry uvnitř podniku."

Bezprostředně po havárii informovala chemička městskou policii. Strážníci vyjeli na místo změřit koncentrace. Havárie se stala při plánované opravě potrubí na kyselinu chlorovodíkovou. Při výměně těsnění došlo k uvolnění zbytku chlorovodíku z potrubí.

Naposledy unikla škodlivá látka ze Spolchemie 30. září. Dnešní únik chlorovodíku je letos už čtvrtou havárií v chemičce.

Spolchemie přitom k 1.listopadu končí s chlórem. Reagovala tak na minulou havárii, při které unikl oxid síry. Ústecký primátor Petr Gandalovič je s řešením spokojen.

Chemička se zavázala, že ukončí vývoz chloru, zakope propylénové zásobníky uvnitř areálu a přestane používat ve výrobě oleum, což je kyselina sírová nasycená oxidem síry. Kvůli tomu propustí asi 30 lidí.

Všechen chlor by měla firma spotřebovat a zásobník, který měl být příčinou poslední nehody, bude rozebrán. Ústecký primátor Petr Gandalovič je s řešením spokojen. Chemička tak bude podle něj pro obyvatele města bezpečnější.

Na téma řešení krize ve Spolchemii budou tamní politici jednat zítra s premiérem Stanislavem Grossem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

autoři: mkp , nah , Veronika Kindlová
Spustit audio