V teplické Botanické zahradě se povedlo vypěstovat vymřelou prvohorní plavuň rodu Lepidodendron. Jde o celosvětový unikát

1. duben 2022

Botanická zahrada Teplice se od 1. dubna zařadila mezi unikátní zahrady v celosvětovém měřítku. Zahradníkům se povedlo náročnou kultivací vypěstovat vymřelou prvohorní plavuň rodu Lepidodendron. Vrchol rozvoje této skupiny byl zhruba před 330 miliony lety v bažinatých oblastech a močálech, kde dnes nacházíme ložiska černého uhlí.

Prvohorní plavuň je známá pouze ze zkamenělin, ale v Teplicích bude tento unikátní moment vidět naživo. „Naši zahradníci mají opravdu zelené ruce a s jejich péčí by vykvetlo i koště. Jsem rád, že zrovna naší botanické zahradě se povedlo dopěstovat takto vzácnou rostlinu do stavu, kdy ji můžeme ukázat návštěvníkům,“ chlubí se ředitel botanické zahrady Petr Šíla.

Botanická zahrada Teplice uvažuje o přípravě specializované expozice věnované prvohorním rostlinám, která by tak doplnila stávající část věnovanou třetihorní krajině na Teplicku. „Vzhledem k extrémní vzácnosti a citlivosti rostliny bude vystavena pouze 1. dubna, poté ji opět schováme do zázemí, kde pro ni máme připraveny speciální podmínky,“ dodává kurátor zahrady Jan Ptáček.

Botanická zahrada Teplice předpokládá, že by tuto rostlinu mohla pravidelně vystavovat vždy 1. dubna ve skleníku Tropicana, aby se omezil vliv aprílového počasí panujícího ve venkovní expozici.

Pokud jste dočetli až sem, podívejte se znovu na datum vydání článku. 1. dubna se totiž stávají všelijaké zázraky...

 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.