V Povrlech skončila rekonstrukce stodoly u historické kovárny. Bude tam kavárna

21. srpen 2023 10:46

Povrly dokončily celkovou rekonstrukci stodoly, která stojí u historické kovárny. Během pár měsíců v ní vznikne malá kavárna. Hrázděné stavení, kde je funkční kovářská výheň, ještě rekonstrukce čeká. Už teď je ale jasné, že se z bývalé kovárny stane muzeum řemesel.

Obec vyhlásila na exponáty veřejnou sbírku. Kdokoliv tak může darovat nějaký předmět, který se váže k historickým řemeslům.

Nezávislý starosta Povrlů Dalibor Pavlát odemyká velké prosklené dveře do nově zrekonstruované stodoly u kovárny a vysvětluje, že stodola už je skoro připravená pro nového nájemce, kterého už obec vybrala.

Obec zachránila bývalou kovárnu spolu s rozpadlou stodolou zhruba před třemi lety před demolicí. Nejprve nechala na obou objektech udělat za tři miliony korun nové střechy, s rekonstrukcí stodoly pak obci pomohla dotace.

Povrly chtějí provozovat i kovářské muzeum

„Byla tu dotace ve výši téměř 8,5 milionu korun, z toho obec se podílela na rekonstrukci 20 procenty. Do budoucna už pracujeme na projektu otevření muzea, to je takový náš sen. Doufejme, že se do rekonstrukce objektu té kovárny pustíme tak do roka,“ přibližuje další plány Pavlát.

Sehnat peníze na zřízení muzea pomůže obci Místní akční skupina Labské skály. IROP se totiž chystá vypsat výzvu na podporu kulturních památek a muzeí. „Výzva bude vypsaná v září, máme alokovanou částku 20 milionů,“ říká vedoucí místní akční skupiny Renata Jírová.

Obec už pomalu v kovárně schraňuje věci do budoucího muzea. „Jsou tu staré skříně, kovářské brousky, staré nářadí, které se používalo dřív. Věřím, že ještě nějaké věci přibydou,“ doufá Dalibor Pavlát s tím, že o exponáty poprosila obec i veřejnost.

Hodit se budou artefakty, které mají co dočinění s kovářským nebo jakýmkoliv řemeslem, které se na vsích v minulosti provozovalo.

Spustit audio

Související