V pátek 10. ledna mírně „začoudilo“ Měsíc polostínové zatmění

11. leden 2020

Oproti loňskému lednovému zatmění, které bylo úplné, bylo jen polostínové. Plný stín se Zemi vyhnul, polostín ji pouze „líznul“.

V jednotkách měsíčního průměru dosáhlo toto zatmění hodnoty jen 0,89. Bohužel, pozorování kazila silná oblačnost, Měsíc párkrát vykoukl zpoza mraků, což stačilo jen na pár snímků. Zemský polostín je na nich patrný na pravé dolní straně měsíčního disku, který vypadá jako by byl začouzený. Střed zatmění (maximum polostínu) byl ve 20 hodin 10 minut;  bohužel v té chvíli byl Měsíc skrytý za mraky. Takže první tři snímky z mozaiky jsou před maximem, čtvrtý je asi 11,5 min. po maximu. Pak se obloha definitivně zatáhla.

Polostínové zatmění Měsíce 10. ledna 2020 - mozaika

Měsíční zatmění vznikají při průchodu Měsíce zemským stínem. Teoreticky by to mělo být při každém úplňku, kdy je těleso přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně 3 měsíční zatmění. Dráha Měsíce je totiž vůči rovině zemské dráhy mírně skloněna (cca 5 úhlových stupňů) a zemský stín vykrývá na obloze ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen půldruhého stupně. Proto plný stín častěji Měsíc mine a k zatmění nedojde. Někdy se dostane do polostínu, který je ovšem jen málo patrný.  To byl i případ pátečního úkazu.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio

Související