V Novosedlicích u Teplic otevřeli nový sběrný dvůr. Jeho součástí je i ReUse centrum

9. květen 2023 09:23

Novosedlice u Teplic otevřely 9. května vlastní sběrný dvůr. Obec ho vybudovala v místě, kde kdysi stávaly skleníky bývalého zahradnictví. Má otevřeno od pondělí do soboty a je v něm i ReUse centrum pro opětovné využití nepotřebných věcí.

„V Teplicích ReUse centrum mají a lidé tam chodí věci dávat. Také jsem tam párkrát byl něco dát, i jsem si něco vzal – takové pěkné truhlíky,“ popisuje správce nového sběrného dvora Zdeněk Walter vlastní zkušenost s fungováním ReUse centra.

Teď už nebudou muset obyvatelé Novosedlic do sousedních Teplic – službu najdou na novém sběrném dvoře v obci. Zdarma tam mohou odkládat veškerý tříděný odpad, a také nebezpečný odpad.

„Přijedou, ukáží občanku, najedou na váhu, řeknou, co vezou a pak to roztřídí do kontejnerů,“ popisuje Zdeněk Walter, jak to při návštěvě sběrného dvora probíhá.

Pořídit si sběrný dvůr se vedení obce před časem rozhodlo vzhledem ke změnám v zákonu o odpadech.

„My jako obec máme určité povinnosti – jednou z nich je také z našeho území přijímat určité druhy odpadu. Ten objem v posledních letech narostl, a narostl i počet druhů odpadu. Pokud chceme otevřít nový sběrný dvůr, tak musíme reflektovat ten zákon, který říká, co musíme od těch občanů brát,“ vysvětluje starosta Štěpán Türb ze sdružení Novosedlice – dobrá adresa.

Podle něj zaplatila obec za sběrný dvůr přes 11 milionů korun, z toho zhruba polovinu dostala ze státní dotace.

„Podpora z fondu životního prostředí byla 5,2 milionu korun. My jsme při přípravě zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele vycházeli z cen, které byly v tu dobu na trhu platné, všichni ale víme, jak se situace změnila,“ dodává Türb.

Z původních 70 procent nákladů, které měla dotace pokrýt, tak nakonec bylo necelých 50 procent.

Spustit audio

Související