Coworkingová centra místo práce z domova nabízí Ústí, Novosedlice, Děčín, Most i Chomutov

5. únor 2018

„Coworking“ – tak se říká situaci, kdy na jednom místě pracují lidé, kteří spolu jinak nemají nic společného. Třeba sdílejí pro práci kancelář a její vybavení. Tenhle trend se teď začíná prosazovat i mimo Prahu. Například v Ústeckém kraji funguje, nebo je před otevřením, skoro desítka takových pracovišť. V Ústí nad Labem finišuje přestavba coworkingového prostoru, který nabídne zázemí až pro dvě stě lidí.

„Je to sdílený prostor, kde vznikají příležitosti pro podnikatele, start-upy a firmy. Sdílí se know how, vytváří se komunita, všechno je na jednom místě. Průzkum trhu jsme si udělali, snažíme se inspirovat i v zahraničí, také se snažíme spolupracovat se školami, univerzitami. Už máme zčásti i vytvořenou klientelu, pár firem už u nás pracuje, možná už desítky,“ dodává Tomáš Hart s tím, že se neobává toho, že by si coworkingový prostor s názvem „Node5“ nenašel svou klientelu.

Trochu jiná situace je na podobném, ale o dost menším pracovišti v Novosedlicích u Teplic. Tamní coworgingový prostor „Cowosedlice“ funguje už dva roky, ale velký zájem o něj zatím není.

Coworgingový prostor „Cowosedlice“

„Měli jsme nějaké investice, teprve teď jsme se prakticky dostali na nulu. Teď to konečně začne generovat nějaký zisk, který do toho zase zpětně investujeme. Pokud někdo chce udělat něco takového, neměl by počítat s tím, že to bude zisková záležitost. Tady o takovou službu zájem není. V Praze je takových center spousta, a zájem je mnohem větší,“ říká jeho zakladatel Radek Novák.

V coworkingovém centru v Novosedlicích pracuje Jan Nedvěd, který se živí výrobou výkresů ocelových konstrukcí. Výhody coworkingu ve srovnání s prací doma vidí jasně.

„Dlouho jsem pracoval doma – ráno se vzbudíte, v pyžamu pracujete do oběda, pak zjistíte, že den utekl… Nemáte tam tu motivaci, pořád odkládáte práci a doháníte to pak po večerech, po víkendech,“ popisuje Nedvěd.

To potvrzuje i Radek Miškovský z coworkingového centra v kampusu ústecké univerzity, které začne fungovat v řádu dnů: „Lidé, kteří pracují z domova, tam nemají často podmínky na nerušenou práci. Proto jdou raději sem.“

Další coworkingová centra v kraji najdete třeba v Děčíně, Mostě nebo v Chomutově.

Coworkingové centrum v kampusu ústecké univerzity
autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio