V některých městech v Ústeckém kraji usedne do volebních komisí více studentů. Vnímají to jako bezpracný přivýdělek

13. leden 2023 09:15

V některých městech zasednou při prezidentských volbách, častěji než v minulosti, ve volebních komisích studenti. Například v Ústeckém kraji projevili větší zájem v Děčíně nebo v Klášterci nad Ohří i v Litvínově. Láká je, že si za účast v obou kolech prezidentské volby odnesou 2500 korun.

„Volební komise jsou obsazeny – zaprvé jsou tam takoví ti stálí lidé a docela byl zájem i mezi studenty,“ potvrdil zájem studentů o členství ve volebních komisích v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku místostarosta David Kodytek z hnutí SEN 21.

Podobná situace je i v Děčíně, říká tajemník magistrátu Martin Kříž: „Ten větší zájem studentů tu máme – vysvětlujeme si to asi tím, že tu i probíhá kampaň, že si to i sami mezi sebou říkají.“

Studenti mají ve větší míře zájem o účast ve volebních komisích také v Litvínově na Mostecku.

„Volební komise jsou samozřejmě obsazené, řada zájemců je z řad studentů,“ potvrzuje mluvčí města Jitka Pavlíková.

A co studenty na práci ve volebních komisích láká? „Je to fajn přivýdělek při studiu.“ „Dobrá jednorázová brigáda.“ „Klidná super brigáda.“ „Jdu tam kvůli přivýdělku – je to klidné, takže se tam budu moci i učit a připravovat.“ Shodují se studenti ze středních a vysokých škol na Mostecku.

Za členství ve volebních komisích dostanou za obě kola prezidentských voleb 2500 korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související