Města v Ústeckém kraji už mají sestavené volební komise. Oproti minulosti projevovali zájem o členství v nich častěji studenti

4. leden 2023 15:04

První kolo prezidentských voleb se uskuteční už 13. a 14. ledna. Odevzdat svůj hlas do případného druhého kola půjdou voliči o dva týdny později. Města proto už mají sestavené volební komise. Větší zájem o členství v nich projevili v lednových volbách na některých místech studenti – například v Děčíně nebo Klášterci nad Ohří na Chomutovsku.

Ve všech větších městech v Ústeckém kraji už jsou volební komise složené a vybrané, a to včetně případných náhradníků.

Například v Mostě mají zřízeno 60 okrskových volebních komisí, v nichž bude pracovat zhruba 320 členů a 60 zapisovatelů. Poté, co své zástupce do komisí nahlásily jednotlivé politické strany, koalice a hnutí, byl zbývající počet členů do komisí doplněn z nahlášených občanů. Stejná situace je v Chomutově nebo v Lounech a Litoměřicích.

V Teplicích mají, na rozdíl od jiných měst, zájemců právě tolik, aby naplnili potřebné kapacity. Pokud by ale větší počet členů komisí například onemocněl, mohl by nastat problém.

„Lidi máme, ale není jich moc navíc. Pokud budou někteří nemocní nebo to odmítnou, tak se teoreticky může stát, že bude nějaká potíž. Všechny komise ale máme naplněné do minimálního počtu, někde máme těch lidí i víc,“ shrnul mluvčí města Robin Röhrich.

V Děčíně a Klášterci na Ohří se častěji do volebních komisí hlásili studenti

Podle radnic mají zájem o členství ve volebních komisích většinou ti, kteří se do nich hlásí pravidelně. Většinu míst ve volebních komisích v rámci nadcházejících prezidentských voleb obsadili lidé nominovaní politickými stranami a hnutími.

Ve větším měřítku než v minulosti ale projevili zájem o místo ve volebních komisích studenti. Například v Děčíně. Potvrdil to tajemník magistrátu Martin Kříž. Podobnou zkušenost mají i na radnici v Klášterci nad Ohří na Chomutovsku. I tam se o místa v komisích zajímali studenti ve větší míře než při podzimních komunálních volbách.

Podobná je situace i v Lounech, kde ale podle tajemnice Renáty Čapkové využívají studenty středních škol při obsazování volebních komisí už tradičně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související