Studenti tří škol v Děčíně navrhli proměnu Komenského náměstí. Získali s ním i ocenění Světová škola

4. říjen 2022 09:58

Komenského náměstí v Děčíně bude brzy přívětivější. Objeví se na něm nové lavičky, které navrhli studenti tamního gymnázia. Peníze na ně škola získala od města z takzvaného participativního rozpočtu. Posezení budou moci využívat děti ze tří škol, které na Komenského náměstí stojí. A nejen to, studenti naplánovali i úplnou proměnu celého prostoru náměstí.

„Dostali jsme sponzorsky 32 palet,“ ukazuje na hotovou lavičku z palet v přízemní budovy gymnázia učitel Martin Nosek. „Ty palety se snažíme předělat na sezení. Jak se pak ukázalo, tak my sami toho schopni nejsme,“ dodává s úsměvem.

Martin Nosek se studentkou na jedné z laviček

Lavičky pro gymnazisty vyrobil truhlář – bude je potřeba ale natřít, a to stojí peníze. Ty dostane škola od města z participativního rozpočtu.

Je to skvělá příležitost, jak to tady zvelebit i pro další studenty, kteří tu budou,“ vysvětluje druhačka Andrea Houdová, která se do projektu zapojila.

Ona a její spolužáci nechtějí skončit jen u laviček – mají ambice přispět k proměně náměstí celého. „Teď byl happening, kde jsme představili návrhy těch studentů. Teď budou studenti ve spolupráci s ČVUT modelovat 3D model náměstí,“ dodává Martin Nosek.

Ukázka z projektu studentského happeningu Otočíme Komenského

Na Komenského náměstí by mohlo trávit volný čas až 1500 dětí ze tří škol, které se na něm nachází. Přes den by se tam mohly menší třídy i učit.

„Vidíme, jak ti studenti vyjdou ze školy a zdrhají pryč. I po konzultaci s městským architektem vyplynulo, že by tu byla ideální kavárna nebo podobný podnik, který by vedla obchodní akademie, třeba ve spolupráci s gymnazisty, kteří by tam mohli brigádničit,“ dodává učitel.

Na návrzích proměny náměstí spolupracují všechny tři školy – v květnu je představí na happeningu veřejnosti. „Kolegové vlastně přišli s tím, že bychom mohli, jak to nazvali, otočit toho Komenského a upravit celé to náměstí tak, aby se stalo zónou pro všechny tři školy, kde se budou studenti sdružovat, setkávat a kde mohou trávit nějaký volný čas,“ dodává ředitelka gymnázia Lenka Holubcová.

Gymnázium v Děčíně dokonce s tímto projektem získalo prestižní ocenění Světová škola. V něm se mateřské, základní a střední školy zapojují do globálních projektů, jako třeba rozvoj měst, zdravá výživa, udržitelnost nebo sociální problematika.

Spustit audio

Související