V některých městech v Ústeckém kraji nakoupí lidé vánoční zboží u stánků i po vládním zákazu

27. listopad 2021 14:57

Pořádání vánočních trhů zakázala vláda kvůli šíření koronaviru. V Ústeckém kraji lidé přesto o adventní trhy úplně nepřijdou.

Například v Litoměřicích by se část prodejců mohla podle mluvčí města přesunout na místní tržnici. Farmářské trhy jsou totiž povolené. V Ústí nad Labem je pak na adventním trhu otevřených několik stánků se jmelím a vánočním zbožím. Organizátor Jaroslav Pém tvrdí, že se na tento prodej vztahuje výjimka.

V Mostě přejmenovali adventní trhy na zimní farmářské trhy. Jak uvedl primátor Jan Paparega z uskupení ProMOST, je nelogické, aby trhy zrušili, když může být jen o pár metrů vzdálené obchodní centrum v provozu. „Když se lidé pohybují na čerstvém vzduchu, v tom nevidíme žádný problém,“ míní.

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO v demisi Adam Vojtěch k tomu poznamenal: „Pan primátor Mostu si musí sám obhájit, jestli toto je ta správná cesta, jak bojovat s epidemií,“ řekl.

Na trhy ale dohlíží Policie ČR. „Veškeré poznatky vyhodnotíme, a pokud budou získané informace nasvědčovat porušení platných nařízení, budeme postupovat v souladu se zákonem,“ upozornil krajský policejní mluvčí Daniel Vítek.

Zavřené stánky na ústeckém Lidickém náměstí po zákazu vánočních trhů kvůli coronaviru
autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související