Nouzový stav, zákaz vánočních trhů a omezení hromadných akcí. Jaká jsou aktuální platná opatření?

25. listopad 2021

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření proti epidemii, o kterých vláda ve čtvrtek rozhodla, by však bez nouzového stavu nebylo možné vyhlásit.

Premiér Andrej Babiš v úvodu tiskové konference uvedl, že dnes vyhlášená opatření měla vláda v plánu vyhlásit až v neděli. Nepříznivý vývoj pandemie ale její rozhodnutí urychlil.

Co platí od pátku 23. 11.

  • Trvají dosud platné podmínky pro vstup do restaurací, obchodů a provozoven služeb, tedy takzvaný systém O-N (dokončené očkování nebo prodělané onemocnění covid-19).
  • Mezi 22. a 5. hodinou nově platí zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubech a diskotékách, hernách a kasínech.
  • Zakázané jsou adventní vánoční trhy, na běžné farmářské trhy se zákaz nevztahuje.
  • Zakazuje se konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech s výjimkou vnitřních prostor restaurací a podobných provozoven.
  • Potraviny se nesmí konzumovat ani v obchodních centrech, nejde-li o jasně oddělené prostory, jídlo je možné koupit si pouze s sebou.
  • Hromadných akcí se nově může zúčastnit maximálně 100 osob s výjimkou pohřbů.
  • Kulturní, sportovní a vzdělávací akce jsou nově limitované maximální účastí 1000 osob.

Vláda také vyhlásila pracovní povinnost zdravotnických pracovníků s účinností od 26. listopadu, která má personálně posílit přetížené kapacity nemocnic.

Ve všech obchodech a službách platí nadále pravidlo ON (očkování/nemoc) a režimová opatření, jako jsou respirátory, rozestupy, dezinfekce nebo omezení kapacity.

Babiš: Česko je ve stavu nebezpečí

„Vyhlásili jsme nouzový stav na dobu 30 dnů od půlnoci dnešního dne (čtvrtek, pozn. red.). Podle našeho názoru byly naplněny podmínky pro vyhlášení nouzového stavu podle článku 5 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky,“ vysvětlil. Česko je podle Babiše skutečně ve stavu nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožuje životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.“

Premiér apeloval na občany, že jedinou cestou z pandemie je očkování a ujistil, že veškeré vakcíny dostupné v Česku jsou bezpečné a schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA). Upozornil také na schválení vakcíny Pfizer pro děti od pěti do 11 let a připomněl, že do Česka bude dodána 20. prosince. Mělo by se jednat o 300 tisíc vakcín.

Vojtěch: Kulminace přijde kolem Vánoc

„Modelace, které každý den kalibruje pan profesor Dušek, ukazují, že situace se bude v následujících týdnech zhoršovat. Ke kulminaci by mělo dojít někdy kolem vánočních svátků,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že podobné jsou i predikce ECDC pro země s proočkovaností 60–80 %, tedy i pro Českou republiku.

Kdybychom neměli vakcinaci, jsou dneska jednotky intenzivní péče naprosto zahlcené.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

Vláda na základě těchto modelů očekává další nárůst počtu hospitalizovaných. „Na počátku prosince je možné očekávat 6–8 tisíc hospitalizací za den,“ upřesnil Vojtěch. „Nárůsty na jednotkách intenzivní péče nejsou naštěstí tak výrazné. Je to jednoznačně efekt vakcinace. Kdybychom neměli vakcinaci, jsou dneska jednotky intenzivní péče naprosto zahlcené. A naopak kdybychom měli vyšší proočkovanost, tak dnes vláda neřeší žádný nouzový stav a nemocnice by to velmi rychle zvládly.“

Havlíček: Nejhůře postiženým zvýšíme kompenzace

„Pro všechny omezené aktivity bude platit systém kompenzací, které jsme představili v pondělí,“ doplnil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodal, že programy platí při poklesu 30 % tržeb a více.

„Současně začínáme pracovat na tom, že u uzavřených provozoven kde může dojít k poklesu obratu o více jak 50 %, připravíme ještě jiný režim, který by s největší pravděpodobností, pokud to odsouhlasí vláda, kopíroval jarní režim. Tedy zjednodušeně řečeno, tam, kde by byl pokles o víc jak 50 %, by nebyla kompenzace 40 %, ale 60 %. Program Antivirus a kompenzační bonus zůstává pro všechny stejný,“ upřesnil Havlíček.

autor: and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.