V národním parku České Švýcarsko pomáhá s odklízením pokácených kůrovcových souší vrtulník

19. listopad 2021

V okolí Doubice a Zadních Jetřichovic v národním parku České Švýcarsko se v posledních dnech rozléhá zvuk vrtulníku. Stroj Mi8 vynáší pokácené kůrovcové souše z těžko přístupného místa, soutěsky Obere Schleuse na řece Křinici.

Na soutěsce provozuje saské město Sebnitz plavbu na lodičkách, Kdyby se město neuvolilo zaplatit odklizení pokácených stromů, nemohlo by z bezpečnostních důvodů plavbu desítky dalších let provozovat.

„Tady stojí kolega, já stojím až dole, v Zadní Doubici, aby se sem nikdo nevydal,“ vysvětluje strážce Jan Lobotka, kterého reportérka Českého rozhlasu potkala hluboko v lese v národním parku České Švýcarsko.

„Celý tenhle úsek je uzavřený,“ dodává ještě strážce, zatímco ukazuje na mapě uzavřenou turistickou cestu. Kvůli práci vrtulníku v nedaleké soutěsce Obere Schleuse tu už od rána hlídkuje.

Plán těžby dřeva v NP České Švýcarsko v okolí Zadní Doubice

„Ten úsek je od vrchu Hřebec až po Zadní Doubici. Včera šlo tím směrem jedenáct lidí, dnes zatím jen jeden,“ shrnuje Lobotka.

S mluvčím národního parku České Švýcarsko Tomášem Salovem se pak redaktorka Českého rozhlasu přesunula na louku nad obcí Doubice.

„Každou hodinu musíme tankovat – vždy tak za hodinu doletí,“ vysvětluje mechanik heliportu Rastislau Fifík. To už přichází pilot vrtulníku a stroj vzlétá pro další náklad dřeva.

„Teď se dostávají stromy jen z české strany,“ vysvětluje Salov a pokračuje: „Zhruba v polovině prosince ale bude opět létat vrtulník – tentokrát ale z německé strany, to už bude v režii správy národního parku Saské Švýcarsko.“

Kromě ne úplně obvyklého transportu dřeva z národního parku se k celé operaci váže další nezvyklá věc.

„Ta domluva byla poměrně náročné, protože to pro všechny byla úplně nová situace. Bylo tady zavedené takové zvykové právo, že ochrana přírody nese náklady na bezpečnost. Teď, když jsou těch stromů řádově stovky, je to už celkem citelná částka. Město Sebnitz proto vyčlenilo asi 73 tisíc eur, aby ten zásah mohl proběhnout,“ doplnil ještě mluvčí parku Tomáš Salov.

Spustit audio

Související