V Národním parku České Švýcarsko letos zaznamenali míň útoků vlků na ovce a kozy. Útoky predátorů mohou lidé nově hlásit na víkendové pohotovostní lince

25. říjen 2020 11:50

Menší počet útoků vlků na hospodářská zvířata než vloni zaznamenali letos strážci Národního parku České Švýcarsko na území celé oblasti. Podle správy parku to může být kvůli tomu, že farmáři mají svá stáda lépe zabezpečená.

Navíc někteří chovatelé, kteří měli jen pár kusů ovcí nebo koz, kvůli útokům vlků v minulých letech s chovem skončili.

„V loňském roce jsme při šesti útocích zaznamenali jedenáct usmrcených zvířat a devět se jich nepodařilo vůbec dohledat a v letošním roce jsme prozatím zaznamenali pouze tři útoky. Při těch třech útocích byla tři zvířata usmrcena a jedno se nepodařilo dohledat,“ upřesnil mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov, jaká je letošní bilance útoků.

Nově teď chovatelé hospodářských zvířat mohou nahlásit napadení stáda vlky i o víkendu na pohotovostní lince, kterou spustila Agentura ochrany přírody a krajiny. Kvůli náhradě škody je totiž rychlost nahlášení rozhodující.

Na podzim vlci útočí na ovce nebo kozy nejčastěji, protože v lese ubývá jejich přirozené potravy.

V Ústeckém kraji můžou chovatelé hlásit napadení zvířat vlky na pobočkách Chráněné krajinné oblasti České Středohoří a Lužické hory.

„Agentura ochrany přírody a krajiny se snaží vyjít chovatelům maximálně vstříc a zprovoznila pohotovostní telefonní linky pro šetření škod, které fungují i o víkendu. Stát chovatelům škody proplácí. Klíčové je, aby byly útoky nahlášeny do 48 hodin. Stát také poskytuje dotace na zabezpečení stád,“ vysvětlila mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Spustit audio