V národním parku České Švýcarsko cvičí policejní pyrotechnici. Odstřelují kůrovcové souše

24. listopad 2021 08:53

Netradiční experiment se v těchto dnech odehrává v Českém Švýcarsku. Policejní pyrotechnici na pozvání správy národního parku odstřelí několik kůrovcových souší v těžko přístupných místech.

Tenhle způsob likvidace mrtvých, mnohdy nebezpečných stromů v podstatě simuluje přírodní událost, jakou je třeba vichřice nebo blesk. Hodí se právě do míst, kam se nedostane těžká těžební technika.

Šéf pyrotechniků musí před odpálením náloží zkontrolovat vysílačkou všech třináct stanovišť. Pak ještě naposledy zkontroluje místo výbuchu. Všichni musí počkat v bezpečné vzdálenosti od tří stromů, které půjdou k zemi.

Některé přístupové cesty do oblasti stráží policisté, jiné zase strážci parku.

„Ty první dvě exploze byly celkem menší, ta třetí už ale byla 600gramová, tak tam už byla cítit i vibrace,“ popisuje mluvčí parku Tomáš Salov.

Pyrotechnici jeden strom navrtali a umístili do něj trhavinu. Další nařízli, aby nasměrovali jeho pád a okolo třetího plastikou trhavinu omotali.

„Vypadá to zajímavě,“ zkoumá ředitel parku Pavel Benda odstřelené kmeny a pokračuje: „Jde o pilotní akci – zjišťujeme, jestli se to osvědčí. Uvidíme v příštích letech, jestli v tom budeme pokračovat, ale myslím si, že ano.“

Pyrotechnici budou na Jetřichovicku působit zhruba do konce týdne.

Související