V Loučné pod Klínovcem se volby opakovat nebudou. Soud zamítl návrh na jejich zneplatnění

26. říjen 2022 13:21

Výsledky komunálních voleb v Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku platí. Krajský soud v Ústí nad Labem 25. října zamítl jak návrh na neplatnost voleb, tak na průběh hlasování. Stížnost na volby podali kandidáti tamní ODS. Neplatnosti voleb se domáhali kvůli údajně účelovému sestěhovávání voličů a také jejich údajnému ovlivňování.

Soud si nechal předvolat desítky svědků. Byli mezi nimi nově přistěhovaní obyvatelé, zástupci navrhovatelů nebo vedení obce i vítězného hnutí Za Loučnou a Háj krásnější.

Zamítnutí návrhu na neplatnost voleb i návrhu na neplatnost hlasování odůvodnil soudce Martin Jakub Brus: „Pokud jde o neplatnost voleb, tak tam nebyla prokázána tvrzení navrhovatelů o tom, že došlo k ovlivňování voličů před volbami – ať už formou výhrůžek nebo slibů ohledně permanentek od Skiareálu Klínovec. Pokud jde o návrh té části, která se týkala neplatnosti hlasování, tak tam jsme z provedeného dokazování zjistili, že bylo potřeba, aby vítěznou volební stranu nevolilo alespoň 33 osob, a taková míra z výslechu svědků vůbec prokázána nebyla.“

Podle usnesení soudu navíc z provedeného dokazování vyplynulo, že naprostá většina osob nově přihlášených k trvalému pobytu v Loučné pod Klínovcem k městu nějakou vazbu má, ať už rodinnou, podnikatelskou, pracovní nebo tam vlastní či si alespoň pronajímá nemovitost. Často šlo dokonce o kombinaci více takovýchto vazeb na obec.

Žádné z tvrzení navrhovatelů se tedy podle soudu neprokázalo, proto soud návrh zamítl.

Rozhodnutí soudu je konečné

Z navrhovatelů k soudu 25. října nikdo nepřišel. Jeden z navrhovatelů, Jaroslav Oršuliak z ODS, rozhodnutí soudu respektuje: „To se nedá nic dělat, budeme tvrdě pracovat v opozici.“

Dosavadní starostka a lídryně vítězného hnutí Za Loučnou a Háj krásnější Jana Nýdrová rozhodnutí soudu očekávala: „Potvrdilo se, že místní obyvatelé šli prostě hlasovat a volili místní lidi,“ konstatovala.

„Je důležité říct, že kandidáti opozičních stran nebyli přihlášeni ještě dva měsíce před volbami. Někteří ani měsíc před volbami,“ dodala Nýdrová. Vyjádření opozice Český rozhlas zjišťuje.

Usnesení soudu nabývá právní moci od vyvěšení na úřední desce a není možné se proti němu odvolat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související