Krajský soud v Ústí nad Labem se začal zabývat stížnostmi na volby v Teplicích a v Loučné pod Klínovcem

21. říjen 2022 12:49

Krajský soud v Ústí nad Labem začal řešit stížnosti na průběh komunálních voleb v Teplicích a v Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku.

Podle krajského soudu se od ledna do zářijových voleb do Loučné pod Klínovcem přistěhovalo více než 40 nových obyvatel – tedy téměř třetina všech současných obyvatel obce. Soud proto předvolal ke svědecké výpovědi více než 30 nově přistěhovaných i zástupce vedení obce a navrhovatelů.

Nejvíc hlasů v Loučné získalo hnutí dosavadní starostky Jany Nýdrové Za Loučnou a Háj krásnější. V devíti členném zastupitelstvu obsadí šest křesel. Dva mandáty získalo hnutí Patrioti Loučná a Háj Vize 2026 a ODS získala jeden mandát.

Původně podávaly stížnost na průběh voleb hnutí Patrioti Loučná a Háj Vize 2026 i ODS. Protože šlo v podstatě o stejnou stížnost, Patrioti ji později stáhli.

Do Loučné se před volbami nastěhovaly desítky lidí

Navrhovatelům zneplatnění voleb vadí desítky lidí, kteří se do Loučné od začátku roku přistěhovali a svými hlasy mohli ovlivnit výsledky voleb. Šetření soudu vyloučilo obyvatele, kteří se během roku přistěhovali do Loučné do vlastních nemovitostí.

Od června do září se tak do obce přistěhovalo celkem 40 lidí. To je několikanásobně více, než v jiné roky.

Podle šetření krajského soudu se stěhovali do různých nemovitostí. Jednou z nich byl apartmánový dům, který je v majetku Ski areálu Klínovec, kam se přistěhovalo deset lidí. Některé další adresy jsou spojené s kandidáty Za Loučnou a Háj krásnější. Do jiných domů se zase přistěhovali kandidáti ODS nebo uskupení Patrioti Loučná a Háj Vize 2026.

Policisté navíc většinu nově přihlášených po volbách v místě trvalého bydliště v Loučné opakovaně nezastihli.

U soudu 21. října zazněly i výpovědi navrhovatelů – ti se domnívají, že desítky lidí nechal do Loučné nastěhovat majitel Ski areálu Klínovec, který před časem koupil od obce pozemky. Soud bude vyslýchat i většinu nově přistěhovaných. Soud je naplánován až do úterý 25. října.

Dosavadní starostka a lídryně vítězného hnutí Za Loučnou a Háj krásnější Jana Nýdrová u soudu uvedla, že i jí bylo podezřelé, že se do obce stěhuje tolik lidí – požádala proto o konzultaci v souvislosti s komunálními volbami ministerstvo vnitra. Zákonné možnosti vyřadit nově přistěhované z kandidátek ale nevyužila.

Čtěte také

U soudu 21. října zazněly i výpovědi navrhovatelů – ti se domnívají, že desítky lidí nechal do Loučné nastěhovat majitel Ski areálu Klínovec, který před časem koupil od obce pozemky. Soud bude vyslýchat i většinu nově přistěhovaných. Soud je naplánován až do úterý 25. října.

Krajský soud řešil i komunální volby v Teplicích

Ústecký krajský soud zahájil také jednání ve věci neplatnosti hlasování během komunálních voleb v Teplicích. Stížnost podal občan, který byl během obecních voleb členem jedné z volebních komisí.

Soud vyslechl několik svědků – ti hovořili o tom, že v některých volebních místnostech se během hlasování objevovali ve skupinách i lidé, kteří přišli hlasovat i přesto, že běžně k volbám nechodí. Někteří z nich měli podle svědků problém i poznat, do jaké volební místnosti patří nebo přišli k volbám bez občanského průkazu. Vedle toho ale byly hlasovací lístky ve většině případů vyplněny správně.

Další ze svědků podle svých slov vidět, jak dva muži předávají dalšímu muži peníze, a to ve chvíli, kdy mu s nimi zřejmě předali i hlasovací lístek. Podle dalšího ze svědků byla velká část lístků upravená stejným způsobem a byla na nich zaškrtnutá jména dvou stejných kandidátů.

Jak soud nakonec se stížností na hlasování při komunálních volbách v Teplicích naloží, bude jasné 26. října.

Spustit audio

Související