Krajský soud pokračuje v projednávání volebních stížností – tentokrát na volby v Děčíně a Krupce

21. říjen 2022 08:33

Krajský soud v Ústí nad Labem postupně řeší stížnosti na komunální volby. 21. října se začne zabývat návrhem na neplatnost voleb v Krupce na Teplicku. Bude také pokračovat v projednávání stížnosti týkající se hlasování v Děčině.

Projednávaná stížnost na volby v Krupce se týká údajného uplácení voličů v okrscích na sídlišti Maršov, kde žijí převážně sociálně slabí lidé. Ti měli hlasovat ve prospěch hnutí ANO, které volby vyhrálo – lídr a budoucí starosta Jan Kuzma ale toto nařčení odmítá.

V Krupce se po volbách změnily poměry a starostou už nebude Zdeněk Matouš z ČSSD. Dosud opoziční hnutí ANO a Zdraví pro Krupku se spojila uskupením Krupka náš domov, které bylo pod jiným názvem i v minulém vedení města. Údajné nakupování hlasů v Krupce prověřuje i policie. 

V případě stížnosti na volby v Děčíně soud soud řeší zvolení Jana Skalického z hnutí ANO, konkrétně to, jestli se do města nepřihlásil k trvalému pobytu účelově kvůli volbám. 19. října vypovídali svědci – mimo jiné i lidé, kteří v domě, kde má Skalický bydliště, žijí. Vesměs mluvili o tom, že ho neznají – jeden z nich uvedl, že ještě týden před volbami neměl ani označený zvonek.

Jan Skalický tvrdí, že v Děčíně žije skoro čtyři roky a k pobytu se přihlásil v srpnu. 21. října by měl vypovídat například i primátor Jiří Anděl z hnutí ANO. Právě to utvořilo ve městě koalici s SPD a Skalický by se měl stát náměstkem primátora.

Soud dostal 18 stížností na průběh komunálních voleb

Ústecký krajský soud dostal celkem 18 stížností na volby. Projednal už například návrh na neplatnost voleb a hlasování v Teplicích, kde jde také o údajné uplácení voličů a i tam, stejně jako v Krupce, to prověřuje policie – usnesení vydá soud 26. října.

24. a 25. října bude pokračovat projednávání stížnosti na volby v Loučné pod Klínovcem, a to kvůli údajnému sestěhovávání voličů. Kvůli tomu padla i stížnost na volby v Moldavě na Teplicku – o té ale ještě soud nerozhodl.

Krajský soud zatím ještě nerozhodl ani o dalším návrhu týkajícím se Krupky, Velké Bukoviny na Děčínsku a třech stížnostech na volby v Roudnici nad Labem a Měcholupech na Litoměřicku.

Šest návrhů soud zamítl a jeden z Loučné navrhovatel stáhl.

Spustit audio

Související