V Litvínově začne na jaře stavba nového dopravního terminálu. Vyjde na víc než 100 milionů korun

18. únor 2020 08:53

Cestující přestupující v Litvínově z vlaku na autobus anebo na tramvaj musí projít autobusovým nádražím. Musí se při tom vyhýbat zaparkovaným i jedoucím autobusům. Chybí bezpečné chodníky i přístřešky na zastávkách. To by se mělo v dohledné době změnit. Na jaře chce město začít stavět nový dopravní terminál.

„Zůstanou rozložené ty základní prvky, jako tramvajová nebo železniční trať. Ten prostor mezi nimi by pak měl doznat značných změn,“ popisuje předseda litvínovské dopravní komise František Krtička.

Místo u vlakového nádraží v Litvínově, na kterém by měl vzniknout nový dopravní terminál

Zjednodušit by se mělo hlavně přecházení mezi zastávkami tramvaje, autobusů i cesta k vlakovému nádraží.

Práce začnou v květnu tohoto roku. Podle Krtičky by neměly výrazně omezit dopravní obslužnost: „Počítá se s tím, že po celou dobu bude zachován provoz tramvajových, vlakových i autobusových linek, jen se v některých těch fázích mohou ta nástupiště někam posunout.“

Stavba dopravního terminálu vyjde podle vedení Litvínova na zhruba 100 milionů korun. Město na ni získalo i evropské dotace.

„Měli bychom získat dotaci z IROP zhruba 39 milionů, ze státního rozpočtu 2,3 milionu. Spoluúčast kraje by měla být 25 milionů korun,“ vypočítává místostarosta Karel Rosenabaum z hnutí ANO.

Nový dopravní terminál by měl začít fungovat nejpozději do června 2021.

Místo u vlakového nádraží v Litvínově, na kterém by měl vzniknout nový dopravní terminál
autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související