V Kostomlatech pod Milešovkou začnou školní rok novinkou – moderní venkovní učebnou

28. srpen 2024 08:59

V Kostomlatech pod Milešovkou říkají nové venkovní učebně u základní školy Pyramida. Moderní stavba v obci s 900 obyvateli totiž svým tvarem připomíná pyramidu, i když s historií moc společného nemá. Školáci se v ní budou věnovat fyzice, chemii nebo počítačům.

„Je to další prostor pro nás navíc – otevřený do přírody. Děti tam mohou pracovat ve skupinách, protože je tomu to prostředí přizpůsobené – variabilní stoly jsou tam,“ popisuje zástupkyně kostomlatské základní školy Eva Potyszová.

Učí informatiku a matematiku a novou učebnu stihla vyzkoušet ještě těsně před prázdninami. „Protože deváťáci odešli na střední školy, tak aby měli možnost tam ještě chvíli pobýt,“ vysvětluje.

„Máme v budově čtyři třídy a jen čtyři velké místnosti, tak jsme nemohli mít odbornou učebnu,“ dodává ředitel školy Petr Martínek. Mluví o budově pro druhý stupeň, tedy od šesté do deváté třídy. „Proto jsme ten koncept venkovní učebny předělali, máme z toho takový hybrid – učebnu venkovní, která jde využívat po celý rok.“

Nová učebna bude školákům sloužit i odpoledne – budou se v ní konat různé kroužky. „Máme tu všude rozvedenou síť a ve škole máme dost tabletů a noteboků, takže jsme tady schopni zajišťovat i kroužky, které zatím probíhají – třeba přírodovědný nebo zaměřený na robotiku,“ popisuje Martínek.

Podkroví je zatím volné, ale se střešními okny pro hvězdářský dalekohled.

Stavba se připravovala asi dva roky, samotné práce trvaly rok a přišly na 5,5 milionů korun.

Spustit audio

Související