Kostomlaty pod Milešovkou provozují vlastní vodní hospodářství. Musí ale stále hledat nové zdroje

23. červen 2022 13:35

Obyvatelé Kostomlat pod Milešovkou na Teplicku platí za vodu ve srovnání s ostatními místy Ústeckého kraji o polovinu méně. Obec si totiž vodní hospodářství provozuje sama. V její režii jsou ale i veškeré opravy a v posledních letech také hledání nových zdrojů vody. Prameniště vysychají, přibývá také nových domů a zahradních bazénů.

„Celý týden to trvalo, že ve chvíli, kdy se napouštěla vana, to bylo špinavé – takové nažloutlé. Tak jsme to šli říct na obec,“ popisuje Nikola, která bydlí na kopci pod hradem. Teď se spolužáky z deváté třídy přišla na prohlídku čistírny odpadních vod. Ta, stejně jako vodovod a kanalizace, patří obci, která vše také provozuje.

Kostomlaty pod Milešovkou, provozují i vlastní čistírnu odpadních vod

„Když rychle roztaje rychle větší množství sněhu, tak to ta zem nestačí čistit. A u nás je ta voda dost železitá, tak proto ji pak lidé mají takhle zbarvenou," objasňuje nezávislý místostarosta Petr Martínek.

Lidé z domů o kus výš, než bydlí rodina Nikoly, měli ještě větší potíže – tlak vody byl někdy tak nízký, že z kohoutků prakticky nic neteklo. Proto obec postavila tlakovou posilovací stanici s uzavřeným okruhem.

Vodu Kostomlaty čerpají z pramenišť v Českém středohoří. Vydatnost ale klesá – projevuje se sucho. Pomoct má loni zkolaudovaný vrt.

„Doporučuji lidem téměř ve všech obcích, aby měli zdroje podzemní vody. Ta povrchová prostě mizí,“ konstatuje Libor Hrdlička, který spravuje vodárenské zařízení obce. Ta má zásoby vody ve dvou vodojemech.

„Nahoře, když se jede z Kostomlat směrem na Milešov a Velemín, tam je zásoba 200 kubíků vody – to je zhruba dvoudenní zásoba pro obec. Druhý zásobník je menší, ten se používá na kumulaci vody a na doplňování hlavního vodojemu,“ vysvětluje Hrdlička.

Kostomlatští teď za vodu platí zhruba 55 korun za metr krychlový, v Severočeské vodárenské je cena dvojnásobná.

Spustit audio

Související