V Kadani mají letos podnikatelé v městské památkové zóně menší zájem o finanční podporu města

2. září 2021

Méně podnikatelů v Kadani na Chomutovsku má letos zájem o příspěvek od města. To vyčleňuje každý rok 800 tisíc korun pro ty, kteří mají svůj obchod nebo provozovnu v městské památkové zóně.

„Udělá se nějaká povrchová úprava, třeba také namoření do odstínu, jaký si zákazník přeje,“ popisuje Jiří Nakládal svou práci čalouníka a restaurátora nábytku.

V Kadani mají se svou ženou živnost přímo na náměstí. Letos, jako roky před tím, o příspěvěk města požádal.

„Žádali jsme hlavně o ty hydraulické stoly a o regály. V minulých letech, co si tak pamatuji, jsme žádali o vybavení čalounictví – to znamená pilu na molitan, pilu na látky, šicí stroje,“ vypočítává Nakládal.

Zájem podnikatelů je nižší. Město ale s jejich podporou i nadále počítá

Kromě něj zatím požádalo letos o finanční podporu dalších 14 podnikatelů. Podle vedení města je to ve srovnání s minulými roky méně.

„Zájem je o něco menší než v minulých letech. Je to dáno i tím, že ti podnikatelé mají spoustu starostí s tím, aby přežili. Letos jich je kolem 15, v minulých letech to bylo ročně kolem 25 až 30,“ doplňuje starosta Kadaně Jiří Kulhánek z ODS:

Dopad pandemie na podnikání v centru Kadaně nebyl drastický. Svou živnost tady ukončila jen jedna provozovna. Šlo o přípravu svačin pro děti do školy.

Vedení Kadaně věří, že peníze, které ještě z dotace zbývají, rozdělí do konce roku. Pro příští rok s příspěvkem na podporu podníkání v památkové zóně zase město počítá.

„V současnosti nám zbývá asi 280 tisíc korun a předpokládám, že se to do konce roku rozdělí. Příští rok s tím počítáme samozřejmě znova – připravujeme i návrh na příští rok,“ dodal starosta Kadaně Jiří Kulhánek z ODS.

Podnikatelé mohou z dotace hradit zařízení provozovny nebo vzdělávací a rekvalifikační kurzy.  

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související