V Janově na Děčínsku pomáhají lidé drobnému ptactvu s hnízděním tak, že adoptují ptačí budky. Připojte se i vy

17. březen 2024 10:31

V Janově na Děčínsku si všimli úbytku drobného ptactva. Jakub Urbánek, který je současně dobrovolným strážcem Národního parku České Švýcarsko, proto přišel s nápadem, jak přírodě poničené kůrovcem a velkým požárem pomoci. Lidé si nově můžou za symbolický poplatek adoptovat ptačí budku.

Jakub Urbánek se v těchto dnech se v dílně nezastaví. Zájem o jeho projekt Adoptuj budku totiž rychle stoupá.

„Budek už jsem vyrobil přes 50 a objednaných jich je přes 40. Poslední dny jsou hektické, protože ten projekt je čerstvý, já to vymyslel před třemi týdny. Pro mě to hlavní je, aby těm ptákům se pomohlo.“

Jednu ptačí budku adoptovala i naše reportérka Lucka Heyzlová

Nápad byl původně určený jen pro obyvatele Janova, místa, které se před dvěma lety podařilo uchránit před rozsáhlým požárem. Ten se podepsal i na množství hnízdících ptáků v okolí. Podle Urbánka jich zásadně ubylo: „Oslovili mě i děčínští skauti, různé vesnice, já se teď budu snažit kontaktovat vesnice podle národního parku nebo v okolí, tam taky mají o to lidi zájem.“

Lidé teď na jaře mohou ale s návratem drobného ptactva do poničené přírody pomoci kdekoliv v Česku, a to tak, že si koupí a pověsí budku na strom.

„Na tom certifikátu je jméno toho člověka, co si budku adoptoval, malá mapička, kde je umístění té budky i se souřadnicemi,“ popisuje Jakub Urbánek.

Spustit audio