V Bechlíně najdete nejen největší betlém z šustí, ale nově i pohyblivé Karafiátovy Broučky

30. listopad 2023 14:43

Betlemářka Jiřina Šustrová z Bechlína na Litoměřicku vytvořila další český unikát. Po zápisu do české Guinnessovy knihy rekordů za největší betlém z kukuřičného šustí letos dokončila další pohyblivou scenérii. V bechlínské Galerii podřipských betlémů je teď k vidění také třímetrové dioráma z Karafiátových Broučků. A ne náhodou, Jan Karafiát totiž působil jako farář v nedalekých Krabčicích pod Řípem.

„Těch postaviček tam může být tak 60 až 70,“ odhaduje Jiřina Šustrová počet broučků a berušek ve své nejnovější scenérii vyrobené z kukuřičného šustí a pokračuje: „V první fázi bylo potřeba vytvořit model toho broučka, jak bude vypadat. Pak jsem si udělala tady ty rostliny a květiny, které jsem potom zasadila do toho terénu.“

Nejde přitom o její první dílo. Zkušená betlemářka se může pyšnit i zápisem do české knihy rekordů. Vytvořila totiž největší betlém z kukuřičného šustí, který má přes 230 postav.

Čtěte také

Přesná podoba betlémů a scenérií se přitom rýsuje až při samotném procesu výroby. „Věděla jsem, že tam budou ty točny, které budou zasazené do terénu, ale jak bude ten terén přesně vypadat, to jsem na začátku nevěděla. To zpřevodování na tom je z Merkuru, ten model těch strojků mi udělal pan Folprecht z Prahy,“ vysvětluje Jiřina Šustrová.

Scenérií s vyprávěním z Karafiátových Broučků to ale nekončí. „Dá-li pán bůh, tak bych ráda udělala velký betlém pro nový klášter v Drastech – to je obrovská výzva a pro mě dar, pokud se to tedy povede. A pak bych měla dělat betlém i pro Děčín,“ vypočítává nahlas Jiřina Šustrová.

Betlemářka Jiřina Šustrová z Bechlína

Její dílo teď mohou návštěvníci zhlédnout v Galerii Podřipských betlémů a během adventu také na vrcholku samotné hory Říp.

Spustit audio

Související