Uzená makrela v rýži
Neznamená to, že by byla v nesnázích.
Suroviny:
1 uzená makrela
šálek rýže
2-3 vejce
4-5 rajčat
pepř
sůl
80 g strouhaného sýra
máslo nebo olej do zapékací mísy
1 lžíce mléka
Postup:
- Makrelu sloupneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky.
- Rýži uvaříme v osolené vodě ne zcela do měkka.
- Zapékací mísu vymažeme máslem nebo zakapeme olejem, dno zakryjeme částí napůl uvařené rýže, na ni dáme kousky makrely, kterou mírně opepříme. Vrstvy střídáme do vypotřebování surovin, končíme rýží.
- Povrch zakryjeme kolečky rajčat a dáme do vyhřáté trouby krátce zapéci.
- Po pár minutách posypeme strouhaným sýrem, přelijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a celé společně zapečeme.
Související
-
Makrely na zázvoru
Suroviny: 200 g makrely - 2 kousky, 2 stroužky česneku, 1 ks čerstvého zázvoru - 6cm, 1 hrst nakrájené pažitky, 3 lžíce másla, 2 špetky soli, 1 lžička červeného pep...
-
Makrely po Řecku
Suroviny: 500g makrely, olej, 1 velká cibule, 100g nakládaných oliv, 100g rajčatového protlaku, 150ml kečupu, 50ml červeného vína, cukr a sůl.
-
Uzená makrela na grilu
Suroviny: 4 uzené filety z makrely, rozehřáté máslo, nahrubo podrcený pepř, citrónová šťáva a petrželka na ozdobu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.