Už přes 4 roky je Zanádraží v Ústí nad Labem prázdné. Městu proto hrozí, že bude vracet část dotace

13. říjen 2015

Odpočinková zóna s obchody a kavárnami - takový byl původní plán pro výstavbu tak zvaného Zanádraží v Ústí nad Labem. Už od jara 2011 ale obchůdky zejí prázdnotou a městu se je nedaří pronajmout. Zájemci se nově můžou hlásit do konce října. Městu přitom hrozí, že bude muset vracet část dotace, kterou na výstavbu použilo.

Proč nemají obchodníci o tyto prostory zájem? Původně totiž byla v projektu pouze hrubá stavba a obchodníci by si tak museli provozovny dokončit. Zhruba před dvěma lety se vedení města podařilo s dotačním úřadem Severozápad vyjednat, že to udělá samo město.

V roce 2013 ale přišla povodeň a termín oprav se prodlužoval – nakonec kromě povodní poškozené dlažby a vitrín město v Zanádraží nechalo dodělat elektroinstalaci, podlahy i větrání. Vše bylo dokončeno až letos v létě, dostavba a opravy vyšly město na 7 milionů bez DPH.

Město doufá, že by teď mělo být jednodušší najít zájemce pro jednotlivé provozovny. Podle ředitele Městských služeb Miroslava Harciníka už se hlásilo několik zájemců, všichni ale budou muset podat žádost na město, které prostory pronajme nejvyšší nabídce.

Zanádraží

V objektu Zanádraží je celkem šest obchodů s jasně určeným využitím – měla by tam být například pekárna, kadeřnictví, nebo sportovní potřeby. Pronájem získá nejvyšší nabídka. Harciník doufá, že už se to konečně podaří a že obchodníci pronajaté prostory stihnou vybavit do konce roku.

Město chce v objektu také zřídit cyklopoint a infocentrum. Protože ale úpravy skončily až v létě, tak by nestihlo zázemí pro cyklisty a pobočku infocentra udělat tak, aby to ještě vzhledem k sezóně mělo smysl. Plán byl proto zatím přesunut na jaro.

Ústí nad Labem kvůli nevyužívanému Zanádraží hrozí, že by mohlo vracet evropskou dotaci. Výstavba stála celkem kolem 170 milionů korun, z toho 150 milionů šlo z evropské dotace. To, že jsou kóje v Zanádraží stále prázdné, znamená, že se část cílů projektu nenaplnila a podle mluvčí dotačního úřadu Elišky Štádlerové opravdu hrozí, že by město mohlo část dotace vracet.

Nic ale zatím není rozhodnuto – zhruba rok dotační úřad jedná s vedením města o jiných možnostech, aby se vše obešlo bez sankcí – zatím bez jasného výsledku.

autor: hau
Spustit audio