Ústí nad Labem zatím nebude na Klíši rozšiřovat rezidentské modré zóny

7. duben 2022 11:41

Město Ústí nad Labem nebude na Klíši rozšiřovat parkování pouze pro rezidenty. Další modré zóny nedoporučuje pracovní skupina pro dopravu. Vychází z průzkumu chování řidičů v místech, kde zóny od loňského září platí.

Pracovníci odboru dopravy od října mapovali volná místa v různých časech v ulicích, ve kterých jsou v okolí univerzitního kampusu zóny. Zjistili, že ulice U nemocnice a Thomayerova bývají přes den prázdné a večer se zaplní rezidenty – podle zprávy to dokládá vhodnost využití pouze pro rezidenty.

Pouze rezidentům slouží také stání v ulici České mládeže – tam bývají volná parkovací místa.

Odbor dopravy proto doporučuje, aby tam byla fialová, smíšená zóna, kde by si parkování mohli řidiči zaplatit v automatu.

Modrá a zčásti fialová zóna jsou i v ulicích Resslova, Pasteurova a Palachova – ty by měly zůstat beze změn.

Parkovací místa začínají chybět v oblastech kolem modrých zón

Z osobních zkušeností některých zastupitelů i obyvatel, kteří bydlí v blízkosti oblasti s parkovacími zónami, vyplývá, že večer nemají často kde parkovat. Přesouvají se tam totiž auta z modrých zón. Přičítají to například tomu, že za druhé a třetí zaparkované auto domácnosti jsou výrazně zvýšené ceny rezidentních karet.

Odbor dopravy se proto zabýval i širší oblastí okolo modrých zón. Podle vedoucího Dalibora Dařílka tam navrhují spíše zavedení jednosměrek, čímž se získají místa k parkování. Například v oblasti od centra ke křižovatce Hvězda na Klíši v ulicích Brožíkova, Balbínova a Alešova. Tyhle dopravní změny ale ještě musí magistrát nechat prověřit policií, probrat s obyvateli i obvodní radnicí.

Spustit audio

Související