Ústí nad Labem názvy svých ulic měnit nebude. Rozhodli o tom zastupitelé

4. duben 2022

Zastupitelé Ústí nad Labem odmítli přejmenovat ulice Moskevská, Žukovova a Koněvova. O možné změně diskutovali kvůli invazi Ruska na Ukrajinu.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO podle doporučení městského archivu původně navrhoval nový název pouze pro Koněvovu a Žukovovu. Nakonec ale názor změnil a byl proti jakýmkoli změnám.

Lidé, kteří v Koněvově a Žukovově ulici bydlí nebo tam mají sídlo firmy či provozovny mohli vyplnit anketu – podle tajemníka Miloše Studenovského se vrátilo 92 negativních odpovědí a 9 pozitivních.

Proti přejmenování ulic bylo 20 z 34 přítomných zastupitelů

Podle některých zastupitelů by lidé museli strávit nějaký čas výměnou dokladů, pro podnikatele by pak změna sídla firmy znamenala náklady na rejstříkovém soudu, razítkách a podobně.

Podle názoru Jana Janečka z KSČM už se ve společnosti obrací nálada – ozývají se prý i hlasy proti uprchlíkům a změna názvů ulic by tak podle něj jen situaci vyhrocovala.

Pro primátorův návrh nechat názvy ulic tak, jak jsou, nakonec hlasovalo 20 zastupitelů – z hnutí ANO, SPD, komunisté, hnutí PRO Zdraví a Sport a dva nezařazení.

Podle zastupitelů, kteří se přikláněli spíš ke změně názvů, byli Koněv a Žukov sovětští vojevůdci, kteří se později podíleli na potlačování protisovětských demonstrací, například v Maďarku, nebo na okupaci Československa v roce 1968.

Náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS navrhl, aby vzhledem ke zločinecké minulosti těchto sovětských vojevůdců pokračovala diskuze zastupitelů i obyvatel.

Historik Martin Krsek navrhoval, aby zastupitelé uložili radním, aby s obyvateli i podnikateli v těchto ulicích udělali diskuzi o tom, proč by se ulice měly přejmenovat, jaké jsou možné návrhy nových názvů i jakou administrativní zátěž by to pro ně případně znamenalo. Ani jeden z těchto dvou návrhů ale neprošel.

Spustit audio

Související