Ústí nad Labem má rozpočet na rok 2022. Bude hospodařit s více než dvěma miliardami korun

7. březen 2022 15:43

Ústí nad Labem bude letos v rozpočtu chybět víc než 280 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který 7. března schválili zastupitelé krajského města.

Jedním z důvodů, proč městu nebudou stačit plánované příjmy na tento rok, jsou dražší energie. Ústí nad Labem kvůli tomu dá například dopravnímu podniku téměř 60 milionů korun navíc.

Jednou ze složek je dražší elektřina, na kterou jezdí trolejbusy v krajském městě – to na ní přidá zhruba 16 milionů korun.

Další peníze pak bude dopravní podnik potřebovat na platby za CNG. Právě na stlačený zemní plyn jezdí některé autobusy a peníze navíc bude dopravní podnik potřebovat i na dražší naftu.

Všichni z přítomných zastupitelů s navrženým rozpočtem nesouhlasili. Pro hlasovalo 27 zastupitelů, jeden byl proti a čtyři zastupitelé se zdrželi.

Úpravu rozpočtu požadoval například místostarosta ústeckého obvodu město Karel Karika z PRoUstí. Právě z kapitoly dopravního podniku chtěl přesunout do rozpočtu centrálního obvodu čtyři miliony korun.

Podle něj totiž není přidělený rozpočet z magistrátu pro tuto městskou část dostatečný a nebude tak moci například využívat služeb veřejně prospěšných pracovníků. To primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO odmítnul.

Zastupitelé města zváží přejmenování některých ulice ve městě kvůli ruské agresi na Ukrajině

Zastupitelka Lenka Vonka Černá navrhla na jednání změnu názvu Moskevské ulice v centru města, a to s ohledem na ruskou agresi vůči Ukrajině. I když většina zastupitelů na jednání útok Ruska odsoudila, tento návrh na přejmenování zastupitelé neprojednali.

Například podle primátora Petra Nedvědického by to způsobilo problémy obyvatelům ulice i firmám, které tam sídlí. Zastupitelé naopak rozhodli o tom, že město zkusí připravit přejmenování nejen Moskevské, ale také Koněvovy a Žukovovy ulice, a to právě po zjištění názoru obyvatel a podnikatelů, kteří ve zmíněných ulicích bydlí nebo mají provozovny.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související