Ústí nad Labem utratí v příštím roce přes 3,3 miliardy korun. Rozhodli o tom zastupitelé

18. prosinec 2023 15:18

Investice zhruba za 900 milionů korun, ale i schodek za téměř 740 milionů korun. To jsou hlavní parametry rozpočtu Ústí nad Labem na rok 2024, který 18. prosince schválili zastupitelé města.

Ústí nad Labem plánuje příští rok utratit zhruba 3,34 miliardy korun. Příjmy města budou podle návrhu rozpočtu o 740 milionů korun nižší. Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO pokryje Ústí nad Labem schodek ve výši pomocí úspor z minulých let nebo úvěru. Další peníze na krytí schodku půjdou z investic, které město letos nestihlo.

Velkou část peněz, konkrétně zhruba 900 milionů korun chce dát vedení města na investice. Jde například o opravy ulic Mezní, Novoveská nebo Výstupní. V tomto případě jde o víc než čtvrt miliardy korun.

Víc než 200 milionů korun má jít podle rozpočtu na tzv. rozvojové investice. Jde například o úpravu ulice Sociální péče nebo opravu budovy kina ústeckého Domu kultury. Posílený má být i fond na záchranu ústecké zoologické zahrady. Příští rok v něm má být k dispozici téměř 70 milionů korun.

Debata o rozpočtu nebyla i s jeho základním představením zvlášť dlouhá. Zastupitelé ho projednávali zhruba 40 minut a mezi dotazy se například řešilo posílení rozpočtu kanceláře architekta města nebo rezerva 10 milionů korun na budování nových kontejnerových stání po městě. Pro návrh rozpočtu hlasovalo 25 zastupitelů. 10 se jich pak hlasování zdrželo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související