Ústí nad Labem bude příští rok hospodařit s obřím schodkem. Podle vedení města se bude hodně investovat

7. prosinec 2023 14:00

Ústí nad Labem plánuje příští rok hospodařit s téměř tři čtvrtě miliardovým schodkem. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který schválila rada města. Podle vedení krajského města bude schodkový rozpočet výrazně investiční a bude ho krýt například úvěr. Opoziční zastupitelé naopak hovoří o špatně plánovaných akcích.

14:00„To saldo, těch 740 milionů korun, tvoří velký nábal peněz, které jsou už z předchozích let. Jsou to peníze do investičních projektů, které se stále neproplatily, což je do jité míry normální. Problémem je, že se vám to rok od roku zvyšuje, na to neustále jsme upozorňovali. Aparát magistrátu není schopen ty peníze efektivně prohospodařit – vést projekty a řídit je,“ popisuje výhrady k návrhu rozpočtu opoziční zastupitel Richard Loskot z PROÚstí.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO to odmítá. Podle něj musí rozpočet například čekat na proplacení dotací. „Musíme mít plnou dávku na financování celého toho projektu, byť je třeba nějaká podpora získaná pomocí dotací. Ale ty dotace, pokud přicházejí ex post, tak s nimi nemůžeme počítat,“ vysvětluje.

Problém s převodem investic do dalších let nemá starostka Neštěmic a zastupitelka města Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí. Příkladem je podle ní oprava Výstupní ulice. „Je to víc než 80 milionů korun. Zahájeno je to v letošním roce a ty finance se převádí, protože předpokládané dokončení bude v srpnu 2024 – čili zcela běžný jev,“ dodává.

V návrhu rozpočtu má město i finanční rezervu na neočekávané události

Podle primátora má město v návrhu rozpočtu vedle běžných výdajů a investic i peníze v rezervě pro případ výkyvu cen energií nebo výpadku příjmu z daní. Naopak na případné zaplacení nepedagogických pracovníků ve školách by muselo peníze hledat jinde.

„Pokud by k tomu došlo, tak budeme muset zmenšit tu část projektovou a ty peníze převést na provozní prostředky, kterými budeme dotovat ty naše školy, mateřské školy a jesle,“ dodává ústecký primátor Petr Nedvědický.

Ústí nad Labem plánuje příští rok utratit zhruba 3 340 000 000 korun. Příjmy města budou podle návrhu rozpočtu o 740 milionů korun nižší. Do 11. prosince můžou k návrhu dávat připomínky obyvatelé města – o týden později pak budou o rozpočtu jednat zastupitelé.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související