Ústí nad Labem bude sloužit jako virtuální prostředí pro testování autonomních aut

13. červen 2022 13:37

V Ústí nad Labem se budou testovat takzvaná autonomní auta. Vozidla, která umí jezdit sama bez řidiče, ale do ulici zatím nevyjedou. Vývojáři pro testování jejich řídícího programu připravují virtuální prostředí, které ale bude odpovídat reálným místům ve městě.

Výzkumníci počítají se dvěma trasami. Jedna bude na Severní Terase, druhá povede přes město až k dálnici. První z navržených tras má být v počítačovém prostředí hotová do konce tohoto roku.

Město Ústí nad Labem původně plánovalo testování autonomních aut v reálném prostředí – tedy, že by vozidla jezdila v ulicích města. Vývojáři programů pro samo řiditelná auta využijí i virtuální prostředí.

„Ta vize, si myslím, je stále platná. Jednoho dne tady autonomní vozidla jezdit budou, a to jak v nějaké testovací fázi, tak pak i v té ostré. Je potřeba na to připravit legislativu, která v současné době není úplně adekvátní,“ říká Petr Achs z Inovačního centra Ústeckého kraje.

Virtuální testovací okruh na Severní Terase by měl být hotový ještě letos

Virtuální testovací okruh pro autonomní auta je podobný počítačové hře. „Představte si hru GTA. Ve velmi podobném prostředí by mělo být Ústí nad Labem – nicméně as jinými parametry, co se týká informací o infrastruktuře, která se na těch komunikací a kolem nich nachází,“ přibližuje Petr Achs.

Na přípravách virtuálního testování spolupracuje ICUK vedle soukromých firem například i s děčínskou dopravní fakultou ČVUT. Důležité je zachycení všech předmětů kolem vozovky a také doplnění značek na místa, na kterých chybí.

„Teď tam jezdilo auto, které má k dispozici ČVUT. To je osazeno kamerami a snímá ten prostor – veškeré to okolní prostředí kolem vozidla,“ vysvětluje Achs.

Město Ústí nad Labem jako správce komunikací pak musí celou trasu doplnit například chybějícím dopravním značením. „Jde opravdu jen o úpravy toho polygonu – ostříhání větví, osazení značkami, oprava výtluků a podobně. My už teď jsme jen takoví služebníci,“ doplnil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Podle Petra Achse z ICUK bude virtuální prostředí testovacího okruhu na Severní Terase hotové do konce tohoto roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související