Téměř v centru Ústí nad Labem vzniká komunitní zahrada – už třetí ve městě

6. červen 2022 12:06

Za jedním z činžáků skoro v centru Ústí nad Labem vzniká komunitní zahrada. Je už třetí ve městě. Jde o oplocený pozemek, který je v areálu letního kina. Od města si ho pronajala skupina kamarádů, kterým s odstraněním plevele a náletů pomohly ukrajinské uprchlice ubytované v hotelu Vladimir.

„Obyvatelé toho přilehlého domu si zahradu nechtěli pronajmout, tak to město dalo k dispozici. Pronajali jsme si jí my – jako soukromé osoby. Naše skupina se ale rozrůstá, a tak jsme se rozhodli založit tady komunitní zahradu,“ popsala Pavlína Loskotová vznik myšlenky na další komunitní zahradu v Ústí nad Labem.

„Hrozně se mi líbí to napojení na park. Láká mě na tom to, že by děti získaly větší prostor pro hraní. Jednou by tu třeba mohl vzniknout i nějaký klubík. Hlavně mě ale baví ta komunita – přijde mi příjemné budovat v centru města něco takového,“ vysvětluje Kateřina Bartošová, která bydlí v sousedním domě a přišla na komunitní zahradu se svými dětmi.

„Tady na těch vyvýšených záhonech budeme pěstovat rostliny, které nebudou tak náročné na péči, aby odolaly suchému létu – třeba brambory nebo bylinky. Proto tady máme i ty svody na dešťovku,“ popisuje Štefan Pecko.

„Támhle je hnůj, takže tam už můžeme vysadit třeba dýně nebo cukety,“ doplnila Pavlína Loskotová a dodala: „Ještě jsme ve fázi pozorování toho pozemku – jsou tady vzrostlé stromy, je tady hodně stínu, takže se budeme dívat a pak se radit, co kam vysadit.“

Spustit audio

Související