Komunitní zahrady ožívají po loňském útlumu zaviněném první vlnou covidu

4. duben 2021

Třeba v Teplicích na Sokolce je po loňském útlumu, kdy některé záhony zůstaly ladem, zase obsazeno.

Tehdy lidi kvůli první vlně koronaviru nevěděli, jestli vůbec na své zahrádky můžou. Letos už se jarní práce naplno rozjely. V komunitních zahradách můžou získat svůj záhonek lidé z města, kteří by se jinak k zahradničení nedostali. V Teplicích jim část svého rozlehlého pozemku nabídla Tělovýchovná jednota Sokol Trnovany. 

„Bydlíme blízko, bydlím v bytě, takže je perfektní, že můžeme děti vypustit. Zároveň je to takové komornější, než být jen v parku. Člověk si může užít zahrady, i když nemá vlastní,“ říká Kamila Brůžková, která se přistěhovala nedávno z Turnova.

Také tam byla členkou komunitní zahrady. Takže i v Teplicích po ní začala pátrat. A měla štěstí. Tady, v areálu TJ Sokol Trnovany, se po loňské nejisté sezoně, kdy zahradničení pozastavila první vlna pandemie koronoviru, několik záhonů uvolnilo.

Nováčky jsou taky školačka Ema Sofie Dvořáková s maminkou Šárkou. „Je to tu hezké. Líbí se mi tu. Chtěla bych tu pokračovat a pěstovat tu zeleninu, třeba rajčata, mrkev, mátu, bazalku a petržel,“ říká malá Ema Sofie. „Dnes jsme přišli jen se informovat na podmínky, a hned jsme dostali přidělený záhonek, nářadí nám půjčili sousedi,“ popisuje rychlost zapojení do komunity zahradníků její maminka.

„Je tady krásná ta zahrada, vždycky nám připadala nevyužitá. Slyšeli jsme, že bude otevřená i budova - sokolka, takže se těšíme, že si tam budeme moci udělat i čaj nebo kávu,“ dívají se do budoucna sousedi se čtyřmi dětmi a psem Fujanovi. Zahradničí tu od začátku, tedy čtvrtou sezonu.

„Sokolkou“ má Ivana Fujanová na mysli sousední budovu, kde jsou tělocvičny a zázemí. TJ Sokol Trnovany pod vedením své starostky Mileny Niplové celý areál postupně opravuje a zvelebuje:

„Tento rok jsme upravili tento svah a pod ním bychom mohli začít budovat nějaké posezení. Lidé by si to přáli. Ale budou muset přiložit ruku k dílu, protože jinak to tady na Sokole nefunguje.“

Členové spolku se domluvili na společném využívání prostoru kolem truhlíků, naplněných zeminou. Zasadili stromky a keře, založili ohniště a ještě postaví posezení.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související