Ústečtí zastupitelé zvažují převzetí 89 opuštěných hrobek do péče města

18. březen 2024

Město Ústí nad Labem by mělo převzít do péče dalších 89 opuštěných hrobek. 18. března o tom budou rozhodovat zastupitelé. Už dřív město převzalo šest většinou památkově chráněných hrobek. Ty další sice nejsou tak vzácné, ale tvoří velkou část městské historie.

Nejvíc opuštěných hrobek, konkrétně 47, je na hřbitově v Krásném Březně, následuje Střekov s 23, na skorotickém hřbitově jich je pak 14 a pět se jich nachází ve Svádově

Jde o hrobky prokazatelně opuštěné v období od října 2005 do konce roku 2013. Tomu podle vedoucího správy hřbitovů Jiřího Bureše odpovídá i jejich stav – jsou třeba bez nápisových desek, propadají se krycí desky – ne všechny jsou ale takto poškozené. Jsou mezi nimi i zachovalé hrobky, které stojí za pozornost.

Pokud zastupitelé převzetí těchto hrobech odsouhlasí, není jasné, co s nimi bude dál – jestli je Městské služby opraví všechny, nebo jen část z nich.

Nezařazená náměstkyně primátora Věra Nechybová řekla, že město momentálně řeší šest dříve převzatých hrobek – do konce června by měly být hotové projekty na jejich obnovu, většina z nich je památkově chráněná a patřily významným ústeckým rodům.

Na programu zastupitelstva jsou také dotace nebo změna ve vedení města

Ústečtí zastupitelé mají na programu zastupitelstva také například rozhodování o poskytnutí skoro 58 milionů korun Kulturnímu středisku na revitalizaci budovy B – jde o zateplení, výměnu oken, fotovoltaiku na střeše i nové vytápění, elektroinstalaci a audiovizuální techniku. To vše bude stát skoro 74 milionů korun, a až Kulturní středisko dostane přislíbenou dotaci, peníze městu vrátí.

Chystají se zřejmě také změny ve vedení města – podle materiálu pro zastupitele se mají na postu uvolněného druhého náměstka primátora vystřídat Michal Mohr a Bohuslav Ježek – oba z SPD. Ježek má být nově řadovým radním. Podle materiálu by měl být ale i nadále uvolněný pro práci radního a má za ní pobírat plnou odměnu, podobně jako druhý náměstek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související