Přestupků z tunelů na dálnici D8 i v Ústí nad Labem přibývá. Musí je řešit víc úředníků

17. květen 2024

Kvůli množství dopravních přestupků posiluje ústecký magistrát tým úředníků. Podle dat magistrátu řešili úředníci v loňském roce 3 867 přestupků nahlášených městskou policií. Letos už jich bylo víc než 5500. Zvedá se tím i množství peněz, které končí v rozpočtu města.

„SPZ auta je vidět dobře, ale řidiči není vidět do obličeje. Někdy jsou ty fotky kvalitnější – záleží na tom, jaké je tam v tom tunelu světlo. My tady pak zpracujeme tu výzvu, podepíšeme ji a jde to na zpracování,“ ukazuje jednu z fotografií na počítači ve své kanceláři Zuzana Focke, která má na starosti vyřizování přestupků.

Denně musí zkontrolovat až 200 oznámení. Za celý loňský rok řešili úředníci téměř 85 000 přestupků z dálničních tunelů. Ke konci letošního dubna jich pak bylo téměř 20 000. Tomu odpovídá i výše vybraných pokut. „Na D8 jsme za rok 2023 a první kvartál roku 2024 vybrali zhruba 44 milionů korun,“ vypočítává tajemník magistrátu Miloš Studenovský.

Strážníci se víc zaměřují na kontrolu špatně parkujících aut

Vedle překročení rychlosti v tunelech řeší úředníci i větší množství přestupků přímo ve městě. Loni jich bylo téměř 3900.  letos už jich městská policie řešila víc než 5500.

„Tam je to zejména z důvodu špatného parkování – jednak v souvislosti s kampaní Tři metry pro život, která se týká zejména sídlišť a okolí, jednak je to i tím, že se městská policie začala zaměřovat i na auta tvořící překážku na komunikacích,“ vysvětluje Studenovský.

Na pokutách ve městě vybrali strážníci během letošního roku už zhruba milion korun. Loni to bylo za celý rok o 700 000 korun víc. Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO se ale většina těchto peněz vrátí například do úprav parkovišť.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související