Město Ústí nad Labem opraví šest hrobek významných obyvatel

21. prosinec 2021 09:48

Město Ústí nad Labem se postará o šest opuštěných hrobek významných obyvatel. Zastupitelé s výjimkou tří hlasů SPD odsouhlasili, aby je město vzalo do svého majetku. Jde o hrobky rodiny Wolfrumů, Futherových, Baseltů, Johanna Schichta a Alexandra Wölfela. Muzeum zároveň připravuje inventuru zanedbaných hrobek a hrobů na ústeckých hřbitovech.

Město se řídí metodikou úřadu vlády k péči o opuštěné německé i jiné hroby. Pouze převzetí hrobky české rodiny Futherových se bude řídit jinými předpisy.

Vedoucí právního odboru Alena Nováková zastupitele ujistila, že hrobky jsou opravdu opuštěné – vychází z pátrání bývalého ředitele archivu Vladimíra Kaisera.

Město plánuje využít na opravy historických hrobek dotace

Kdysi výpravné hrobky ústeckých továrníků jsou poničené, vykradené a čeká je obnova.

„Určitě bych nechtěl, abychom to opravovali sami jako město. Je několik možností – existuje fond českoněmecké budoucnosti, fond na záchranu památek na ministerstvu kultury, existuje fond Ústeckého kraje a mohou i přispět soukromí dárci a nadace,“ uvedl náměstek primátora Pavel Tošovský z ODS.

Zastupitel Martin Krsek z PRO! Ústí, který je historikem v muzeu a o převzetí hrobek požádal, nemá o možné dárce obavy.

Muzeum věří, že s rekonstrukcí hrobek pomohou i dárci

„Konkrétně třeba na hrobku Köhlerů mám příslib od významné ústecké stavební formy, že jakmile se tyto legislativní problémy vyjasní, tak se okamžitě zapojí do opravy té hrobky. Takže věřím, že se podaří, třeba i prostřednictvím nějaké adopce u těch dalších hrobů, sehnat partnery,“ popsal Krsek.

Ujistil, že stejně jako v případě opravy kaple na hřbitově v Krásném Březně, bude muzeum s městskými službami odborně spolupracovat i při opravách hrobek.

Muzeum má i další plány. „Chceme víc s tím tématem opuštěných hrobů pracovat, vytvořit třeba i nějakou pasportizaci, abychom vytipovali, které hroby je potřeba chránit a které je třeba možné uvolnit pro další pohřby,“ přiblížil Krsek.

Při mapování a péči o funerální památky chce muzeum spolupracovat s drážďanským spolkem.

Spustit audio

Související