Ústečtí školáci testují při výuce robota

7. leden 2020 14:44

Robot v roli učitele začíná na základní škole Neštěmická v Ústí nad Labem sbírat první zkušenosti. Od září se ho učili ovládat programátoři z místní univerzity. Teď přišla řada na testování přímo ve třídě.

Ruby, jak pomocníka děti pojmenovaly, zatím reaguje prostřednictvím druhého učitele. To se ale časem změní.

„My, učitelé, budeme připravovat jakési ukázkové modulové lekce, kde už by ta výuka měla probíhat hladce, to znamená, že bude říkat srozumitelný text, bude ho říkat kontinuálně a učitel bude doplňovat jeho práci. To je otázka měsíců,“ vysvětlil Martin Marks.

Ruby by měla různé vědomosti v úložišti, a to včetně reakcí na odpovědi žáků.

Jednotlivé děti by měla podle ředitelky Marie Čápové umět i rozlišovat. „Tak, jak si ten učitel bude přát, aby ten úkol byl naprogramován, s možnostmi, které umožňují rozšíření rozumových schopností, které to dítě v ten daný moment má – to znamená nějakým způsobem rozvinout ten zadaný příklad,“ shrnula.

Humanoida budou testovat žáci 4. a 9. třídy. Od září by měl začít samotný výzkum.

„Objeví se nejprve v jedné třídě a v jednom předmětu, což je matematika. Potom bychom postupně přidávali další předměty a další ročníky, které budeme i posuzovat v rámci toho, že jedna třída se bude učit s Ruby a druhá bez ní,“ doplnila Čápová.

Spustit audio

Související