Ústecký krajský dopravce začne do ostrého provozu nasazovat nové autobusy

1. listopad 2019 14:47

Ústecký krajský dopravce začne od 2. listopadu nasazovat do ostrého provozu nové autobusy Scania. Jde o část miliardové zakázky na celkem 161 vozů pro Dopravní společnost Ústeckého kraje. S nasazením autobusů čekal krajský dopravce na dodání všech 71 vozů od Scanie.

Ústecký kraj si zřídil svého dopravce po problémech s provozem někdejší firmou TD Bus. Nákup nových vozů pro krajskou společnost přitom provázejí spory s antimonopolním úřadem.

Už na jaře zrušil antimonopolní úřad, kvůli údajně diskriminačním podmínkám, rámcové smlouvy na nákup autobusů. Proti tomu podal kraj správní žalobu. Antimonopolní úřad se pak stále zabývá i jednotlivými kupními smlouvami na nové vozy.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Jindřicha Fraňka je ale řízení na nákup vozů Scania bezpředmětné. Všechny vozy o zmíněného výrobce už totiž krajský dopravce převzal.

My se domníváme, že pokud došlo k naplnění kupních smluv, měl by antimonopolní úřad toto řízení zastavit,“ vysvětlil Franěk. Toto stanovisko Martin Švanda z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v obecné rovině potvrdil.

Vedle kupních smluv na autobusy Scania řeší antimonopolní úřad i kupní smlouvy na pořízení vozů Iveco, těch by měl krajský dopravce převzít postupně do března příštího roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související