Ústecký kraj zřejmě začne pracovat na rozvoji sociálních služeb pro lidi s autismem

3. listopad 2021 14:00

Ústecký kraj chystá novou koncepci rozvoje sociálních služeb v dalších třech letech. Důraz dává na domácí a pečovatelskou péči. Pracovat má také na rozšíření služeb pro lidi s poruchou autistického spektra. Podle některých rodičů je totiž pro děti s autismem nabídka služeb v regionu nedostatečná.

V současné době řeší rodiče s autistickými dětmi v Ústeckém kraji nedostatek odpovídajících sociálních služeb. Spojili se proto do iniciativy s názvem Pomozte nám z PASti, a snaží se apelovat na nutnost řešení nelehké situace.

„Péče o tyto osoby je psychicky velmi náročná. Jejich rodiny přitom chtějí pracovat, pokud je to možné, a hlavně žít plnohodnotný život. Proto jsme se obrátili na kraj s požadavkem na vznik nových sociálních služeb, které tady pro tyto osoby nesou,“ vysvětluje Hana Kolenatá, která se stará o 20letého syna z poruchou autistického spektra.

Ústecký kraj potřebu rozšíření sociálních služeb pro autistické děti chápe

Iniciativa Pomozte nám z PASti proto navrhla kraji například vybudování krizových lůžek nebo odlehčovacích služeb.

Podle Marie Blažkové z krajského odboru sociálních věcí by reálně nové služby pro lidi s poruchou autistického spektra mohly postupem času vzniknout.

„Je potřeba důkladná analýza, a pak se samozřejmě bavit o tom, kde je to centrum, kde to využije třeba víc lidí. Těžko budeme dělat obrovskou službu, kam pak možná přijde v měsíci jednou někdo. To potom zapracujeme do akčního plánu na další rok. Pak už přijde na řadu otázka financování,“ popsala Blažková.

Požadavky na rozvoj služeb Marie Blažková z krajského úřadu chápe. Podle ní je ale potřeba, aby se rodiče zapojili do pracovních skupin, které rozvoj sociálních služeb řeší.

To je podle Hany Kolenaté při péči o autistického potomka problém. „Pro nás je to náročnější v tom smyslu, že nám právě chybí podpora těch služeb, abychom měli jako rodiče nějaký ten volný čas. Takže pro nás je třeba problém obsadit všechny ty pracovní skupiny,“ vysvětluje.

Podle Hany Kolenaté je chystaný střednědobý plán rozvoje sociálních služeb popsaný široce a chybí v něm konkrétní opatření. Podle Marie Blažkové jde ale o hlavní koncepci a vlastní opatření má pak řešit každoroční akční plán.

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb může veřejnost připomínkovat do středy 3. listopadu. Dokument i následný akční plán pak musí ještě schválit krajští zastupitelé.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související