V Přestanově otevřeli nové komunitní centrum. Nabídne kroužky pro děti i univerzitní přednášky

23. září 2021 12:54

Obyvatelé Přestanova na Ústecku a okolí mají od středy 22. září  k dispozici nové komunitní centrum. Vzniklo v budově tamního obecního úřadu. Kromě přednášek vědců z ústecké univerzity nabídne kroužky pro děti i prostor pro setkávání lidí.

„Tato budova disponuje poměrně velkým množstvím místností, a vzhledem k tomu, že na obecním úřadu pracujeme tři, tak jsme si říkali, že by bylo dobré, kdyby nezely prázdnotou. Hlavní myšlenkou pak bylo to, abychom ji otevřeli lidem – a to, si myslím, se povedlo,“ vysvětluje starostka Přestanova Miroslava Bechyňová za STAN.

Návštěvníkům komunitního centra Zastávka je k dispozici řada aktivit. „Máme tady rybářský kroužek pro děti, výtvarné činnosti, cvičení pro maminky s dětmi,“ vypočítává Miroslava Bechyňová.

Výjimkou nejsou ani přednášky od akademiků z ústecké univerzity. „Vědci z univerzity chodí k nám do komunitního centra jednou za 14 dní – máme tady takové krásné povídání o vědě 21. století,“ přibližuje přestanovská starostka.

Během opravy se dočkaly nových kanceláří i úřednice přestanovského obecního úřadu. Změny komentovala jedna z nich, Jitka Vondráková: „Kolegyně, paní účetní, seděla zády k lidem, když vstupovali na úřad. Velmi také oceňuji tenhle malý stoleček, u kterého si lidé, kteří od nás něco potřebují, mohou sednout – už nemusí stát za tím pultíkem, jak tomu bylo v minulosti.“

Díky opravě celé budovy úřadu mohla obec přesunout pod jednu střechu například obecní archiv nebo knihovnu, která je lidem k dispozici častěji.

V Přestanově otevřeli nové komunitní centrum

„V podstatě kdokoliv, ať už to jsou senioři, nebo i malé děti, kdo jde kolem našeho úřadu, tak mu jsou naši pracovníci schopni půjčit, nebo od nich zpět převzít knihu a zaevidovat to do počítače,“ doplnila nezávislá starostka Přestanova Miroslava Bechyňová.

Oprava budovy obecního úřadu a vybudování komunitního centra stály víc než 7 milionů korun a většinu pokryly dotace od ministerstva pro místní rozvoj a od Ústeckého kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související