Ústecký kraj začne přijímat žádosti o peníze na nový kotel v polovině září. Pro žadatele je připraveno téměř 168 milionů korun

11. březen 2019 14:13

V polovině září začne Ústecký kraj přijímat žádosti o příspěvky na nové kotle. Letos je na dotace určených téměř 168 milionů korun. Lidé už ale nemůžou žádat o peníze na kotle, ve kterých se spaluje uhlí.

Přijímání žádostí o peníze z tzv. „kotlíkových dotací“ spustí Ústecký kraj 16. září. Vyplývá to z informací na krajském webu. Tam také lidé najdou veškeré podrobnosti k vyplnění žádosti.

Pro podání žádostí totiž budou muset lidé opět využít krajského webu a podat žádost elektroniky. Výhodou systému je to, že žadatelům automaticky pomáhá s vyplňováním a poskytuje i seznam nutných podkladů.

Na plynový kotel můžou lidé dostat maximálně 95 000 korun, u kotle na biomasu s ručním přikládáním půjde o nejvýše 100 000 korun a u automatického kotle na biomasu maximálně 120 000 korun.

120 000 je také částka, kterou můžou lidé maximálně dostat na tepelné čerpadlo. Dotaci by mohlo získat podle odhadů kraje na 1600 žadatelů.

„Kotlíkové dotace“ pokryjí jen část nákladů na pořízení nového kotle. Zbytek musí uhradit přímo žadatel. Letos ale mohou lidé využít půjčku na kotle od Státního fondu životního prostředí.

Celý systém funguje tak, že lidé o půjčky požádají na své obci nebo městském úřadu, který se pak o peníze přihlásí na Státním fondu životního prostředí. Výše bezúročné půjčky bude maximálně 200 tisíc korun a bude splatná nejpozději do 10 let.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související