Ústecký kraj: Pacientů v nemocnicích teď rapidně nepřibývá. Přesto jich je nejvíc od začátku pandemie

10. březen 2021

V Ústeckém kraji se s nákazou koronavirem léčí nejvíc lidí od začátku epidemie. Podle dat ministerstva zdravotnictví se v regionu s nákazou v tuto chvíli léčí 13 703 lidí. S nárůstem počtu nemocných stále bojují i nemocnice v kraji.

Aktuálně jsou standartní lůžka obsazená z víc než 70 a akutní lůžka z víc než 90 procent. Situace je přesto lepší než minulý týden.

„Ta situace spíš stagnuje, než že by se zhoršovala. To je pro nás nepochybně dobrá zpráva, protože teď nemusíme narychlo navyšovat nějaké další kapacity, jakkoliv to ale neznamená, že by ta situace byla za námi, a že by se nějaký další nárůst neprojevil – jen už není tak dynamický jako minulý týden,“ uvedl krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

Podle hejtmana Jana Schillera z hnutí ANO zatím není důvod pro využití nabídky na péči o pacienty v nemocnicích v sousedním Sasku. Nabídku z německé strany tak zatím kraj nevyužije.

„Není ještě načase, ještě stále máme rezervu. Včera jsem mluvil s velvyslancem, který mi potvrdil tu jejich nabídku, že jsou na to připraveni. Samozřejmě jsem mu poděkoval s tím, že si toho moc vážím, ale že ji zatím nevyužijeme,“ shrnul Schiller.

Vybraní praktičtí lékaři by měli v kraji brzy začít s očkováním svých pacientů

Nemocnicím v regionu mají se zvládáním epidemie pomáhat lékaři a sestry z ordinací. Pracovní povinnost se ale netýká praktických lékařů. Ti mají naopak pomáhat s očkováním proti koronaviru.

V kraji by mohli s vakcinací začít během několika dní. Mají si mezi sebe rozdělit očekávanou dodávku vakcín od firmy AstraZeneca. „Máme garantováno, že bychom měli dostat 2 700 dávek,“ doplnil hejtman Jan Schiller.

Praktičtí lékaři mají z této dodávky dostat 2 600 dávek vakcíny. Pro její dodání musí každý praktik zaregistrovat alespoň 100 pacientů. Takových lékařů je v kraji víc než 70.

„Ze 75 praktiků, kteří by mohli okamžitě začít očkovat, protože splnili tu podmínku registrace alespoň 100 pacientů, dostane vakcíny 26. To je, si myslím, velmi málo,“ uvedl krajský předseda sdružení praktických lékařů Roman Houska.

V celém Ústeckém kraji se chce do vakcinace zapojit zhruba 270 praktických lékařů. Kdy přesně začne s očkováním prvních 26 lékařů, to bude jasné po závozu vakcín.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související