Český červený kříž shání dobrovolníky na pomoc do nemocnic

9. březen 2021 09:14

V nemocnicích v Ústeckém kraji chybí přes 200 lékařů, sester a dalšího personálu. Situaci může zlepšit nařízení pracovní povinnosti ambulantním lékařům nebo studentům zdravotnických oborů. Na covidových jednotkách proto začínají pomáhat i dobrovolníci Českého červeného kříže. Například v ústecké nemocnici je jich zatím šestnáct. Červený kříž ale stále hledá další.

Nejedná se o žádnou odbornou práci. Zájemci podle velitele humanitární jednotky ČČK Teplice Jiřího Herlitzeho absolvují jednodenní kurz ošetřovatelství.

„Naučí se tam povlékat postel, manipulovat s pacientem, péči o pacienta, hygienu pacienta, také nějaká měření základních životních funkcí, jako je tlak, puls, saturace. Takže takové ty základní věci, aby lidé jako dobrovolníci nepřišli do nemocnice a nevěděli nic. Zatím se přihlásilo kolem 35 dobrovolníků – další stále hledáme. Hlásí se nám teď třeba lidé, kteří sami přišli o práci, nebo jsou OSVČ a nemohou pracovat,“ shrnul Herlitze.

Dobrovolníci v nemocnicích za svou službu dostávají honorář. „Neřeknu vám, kolik to je peněz – každá nemocnice to má jinak. Máte ale také zajištěné jídlo, ubytování a dopravu. Myslím si, že je ta práce smysluplná, protože jsme viděli v těch Karlových Varech, že by to oddělení bez nás nemohlo fungovat,“ dodává Herlitze.

Kromě něj v karlovarské nemocnici v minulých dnech pomáhal i 18letý student zdravotnické školy v Mostě Daniel Castrillo.

„Co jsem tak viděl, tak si myslím, že za nás byli doktoři a sestřičky hrozně rádi – aspoň si také v té své směně mohli díky nám najít nějakou tu chvilku na odpočinek. V těch Karlových Varech jsem se poprvé dostal na covidovou jednotku. Než jsem se tam dostal, měl jsem zcela jiný názor na tu situaci – bral jsem to mnohem lehkomyslněji. Po té zkušenosti se ten můj názor dost změnil,“ popisuje Castrillo.

I při výpomoci na covidové jednotce se dá podle něj zvládnout distanční studium. Pokud se i vy rozhodnete pomoci a stát se dobrovolníkem, můžete se přihlásit na webových stránkách Českého červeného kříže.

Spustit audio

Související