Ústecký kraj nařídí zdravotníkům z ambulancí výpomoc v nemocnicích nejdřív na začátku příštího týdne

4. březen 2021 13:14

Ústecký kraj začal zjišťovat, kolik zdravotníků by mohlo v regionu pomoci v nemocnicích s péčí o nemocné s covidem-19. Hejtmani totiž nově můžou nařídit pracovní povinnost lékařům i sestrám z ambulancí. 3. března večer o tom rozhodla vláda.

Podle lékařů, které České rozhlas oslovil, má ale plán svá úskalí. Není třeba jasné, jak dlouho by se museli pro novou práci zaškolovat, nebo kdo by se postaral o jejich pacienty.

Úředníci ústeckého krajského úřadu teď u jednotlivých profesních svazů zjišťuje, kolik lékařů a sester by mohlo v nemocnicích v regionu pomoci.

„Na základě toho my oslovíme nemocnice v Ústeckém kraji, aby nám sdělily, jaké konkrétní pozice by potřebovaly doplnit nebo obsadit. Na základě toho se to vyhodnotí a budou se případně udělovat ty pracovní povinnosti. V úvahu to připadá, ale až zkraje příštího týdne,“ říká mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf.

Pracovní povinnosti zřejmě kraj nebude vyhlašovat plošně, ale vždy na konkrétní zdravotní sestru nebo lékaře.

Kdo zastoupí lékaře z ambulancí?

Například ústecká diabetoložka Alice Sýkorová se stará o zhruba 3 500 pacientů. Neumí si proto představit, kdo by o ně pečoval během její výpomoci v nemocnicích.

„Měl by nám tedy někdo říci, co máme dělat s našimi chronickými pacienty. Kdo se bude o ně starat, předepisovat jim léky a vyšetřovat je? Protože už v tuto chvíli suplujeme i praktické lékaře nebo jiné odbornosti, kde zrovna mají například z důvodu koronaviru zavřeno,“ shrnula Sýkorová.

Podle očního lékaře Pavla Sušického se měla situace řešit dřív. Ještě předtím, než se nemocnice dostaly na hranu kapacity.

„Mám zlost, že to vůbec mohlo dojít do takové situace, kdy budeme z terénu brát lékaře, kteří s tím ani nemají žádnou valnou praxi. Představte si, že máte automechanika, který v 18 letech udělal školu, pak to celý život nedělal, a v 55 ho postavíte před ty diagnostiky – to je něco podobného,“ vysvětluje Sušický.

V nemocnicích vypomáhají i studenti

V nemocnicích v Ústeckém kraji během epidemie vypomáhají i studenti zdravotnických oborů a medicíny. Někteří z nich měli v minulých měsících pracovní příkazy. Nemocnice využívají studenty i teď.

„Využíváme je buď v rámci jejich stanovené odborné praxe, nebo v rámci pracovně-právního vztahu,“ doplnila Jana Mrákotová z Krajské zdravotní.

Kolik by nemocnice v regionu potřebovali lékařů a sester z ordinací má být jasné v následujících dnech.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související