Ústecký kraj o víkendu nabízí kulturu všeho druhu – divadelní představení, výstavy i maškarní bál

10. březen 2022

Je libo balet, divadlo či maškarní bál? Nebo snad dáte přednost výstavě? V Ústeckém kraji to o víkendu žije.

Před pár dny měla v ústeckém Severočeském divadle premiéru baletní pohádka na hudbu Petra Iljiče Čajkovského Spící krasavice. V sobotu 12. března v 17 hodin ji můžete vidět znovu. V titulní roli září Frederika Kvačáková, celé představení vás naladí pohádkově a také dá naději, že Dobro zvítězí nad Zlem.

Na třetí pokus to snad vyjde, doufají členové Městského divadla v Mostě a zvou vás: Přijďte si v sobotu zatančit na 27. Divadelní ples – od 20 hodin v prostorách foyer divadla. Večerem budou provázet členové činohry Otto Liška a Veronika Týcová. K tanci a poslechu zahraje Miniband Petra Ernsta.

U děčínského zámku se nachází také překrásná růžová zahrada

Na Maškarní bál Tolštejnského panství se můžete vypravit 12.března ve 20 hodin do Kulturního domu v Rybništi. Příznivce tance, hudby a dobré zábavy zve sám urozený pán – pan Albrecht Berka z Dubé a slibuje příjemnou pohodu se skupinou Galaxie, tombolu, ocenění masek a předání ceny ZLATÁ MÚZA SEVERU.

Děčínský zámek občas otevře návštěvníkům i podzemní prostory. Letošní první příležitost k návštěvě bývalých vinných sklepů, válečného lazaretu a dalších tajuplných zákoutí je právě v sobotu od 14, 15 a 16 hodin. Doporučujeme předem telefonicky si prohlídku rezervovat, zájem je velký. Pokud vám to nevyjde 12. března, další prohlídky jsou plánované na soboty 19. a 26. března.

Od 18:00 hodin si na Šluknovském zámku můžete prožít Rok na vsi bratří Mrštíkových. Představení uvede rumburský divadelní soubor Hraničář. Klasická divadelní hra zachycuje mozaiku osudů v moravské vesničce Habrůvky. Prožijete všechna roční období, příslušné svátky a zvyky.

Zámek Šluknov

K návštěvě láká i Dům porcelánu s modrou krví, tedy porcelánu s cibulákovým vzorem v Dubí na Teplicku. Celé první patro je věnované českému porcelánu nejen s cibulákovým vzorem.

Ve stejném objektu je i Městské informační centrum, ve kterém jsou k vidění i dočasné výstavy – momentálně krystalické vázy a keramický nábytek Milana Pekaře, což je přední český designér v oboru keramiky. Dům porcelánu s modrou krví má otevřeno do 8 do 14 hodin a výstava prací Milana Pekaře potrvá do 25. března.

Zadní Telnice, lyžování

A na závěr něco pro milovníky lyží – od 10 hodin vás ve Skiklubu na Telnici u Ústí nad Labem čeká Telnický rohlík 2022. Jde o veřejný lyžařský závod v obřím slalomu, který je současně vypsán pro rodinné dvojice (věkový rozdíl musí být nejméně 20 let), dále budou vyhodnoceny kategorie sourozeneckých dvojic, manželských párů, rodinných trojic, tří generací a firem.

Neděle 13. března

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem propůjčí 13. března své jeviště i hlediště už od 15 hodin 13. ročníku taneční show Enjoy Dancing. Dům dětí a mládeže a Dance center Marverci předvedou i se svými hosty disco, muzikálové choreografie, aerobic i další tanečně pohybové aktivity.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Pohádku o chytrém Honzovi a krásné Madlence má v neděli od 15 hodin na programu Městské divadlo v Děčíně. Celý příběh zpestřují písničky a pro pobavení jej provází a vtipně glosuje postava staré vrány. Nic bych za to nedala, že bavit se budou i dospělí.

Příběh Čertův amulet nabídne Stálé loutkové divadlo v Lounech od 14.30, ale už v 9 hodin dopoledne začíná v Lounech v Městské knihovně přehlídka dětských recitátorů ze základních a uměleckých škol lounského okresu. Jde o postup na krajskou přehlídku Dětská scéna 2022, tak přijďte držet palce.

Sváťovo dividlo pak dorazí v neděli do Lovodivadla v Lovosicích – od 10 hodin předvede divákům pohádku O broučkovi.

Klášterec nad Ohří představuje nové kulturní centrum

Divadlo Na klice vás zase srdečně zve do Citadely v Litvínově na hudební pohádku Co se nese v lese. Veselý příběh o koze a jelenovi je plný písniček s kytarou, houslemi a jinými instrumenty. Zavede děti do lesa a poučí je, jak se tu mají správně chovat a  jak to v pohádkách bývá, tak i zde dojde na šťastný konec - jelen Hubert zachrání rozpustilou kamarádku kozu Melindu ze spárů pytláka Evžena. Začátek v 16 hodin na Malé scéně.

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří si pro vás 13. března připravilo s divadlem Hnedle vedle na 16. hodinu Dětský karneval plný bezprostředního humoru, dětských písniček, soutěží a řádění s Tomášem a jeho kamarády.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.