Ústecký kraj nakoupí kvůli koronaviru tisíce respirátorů. Panika ale není podle hejtmana na místě

28. únor 2020 15:19

Kvůli ohrožení tzv. koronavirem se dnes v Ústí nad Labem sešla bezpečností rada kraje. Ústecký kraj nakoupí respirátory pro praktické lékaře. Na případnou nákazu jsou připravené nemocnice i krajská záchranná služba. Podle ústeckého hejtmana není na místě panika.

Aktuálně čeká na ústeckém infekčním oddělení na výsledky testu na tzv. „koronavirus“ jedna žena, která se vracela z Japonska přes Jižní Koreu.

Dosud prověřovali lékaři v kraji několik podezření. „Během ledna a února jsme několik podezření měli, všechna ale byla vyloučena. Pokud by byl potvrzený případ, máme prostředky – pacienta je možné izolovat, vyšetříme rodinné i pracovní kontakty. Máme prostředky, abychom šíření viru zastavili,“ zmínila krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Podle ní je možné nový typ koronaviru srovnat s chřipkou. „Zjišťujeme, díky tomu, jak se situace vyvíjí, že přibývá případů, které neprobíhají vážně, ale velmi lehce. Pokud bych to mohla srovnat s chřipkou, vypadá to tak, že průběh onemocnění je přibližně stejně vážný, tedy spíš lehký,“ vysvětluje krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka z KSČM by měli lidé hlavně zachovat klid.

„Není důvod k panice – v kraji, kromě jednoho podezření, nic takového nemáme. V tuto chvíli z toho pouze mohou profitovat obchody, protože lidé skupují trvanlivé potraviny,“ shrnul Bubeníček.

V souvislosti s nákazou Covid-19 nicméně Ústecký kraj nakoupí respirátory, které bude distribuovat mezi praktické lékaře. Peníze na jejich nákup kraj uvolní z fondu pro mimořádné události.

„Objednáme větší množství respirátorů, svým způsobem do zásoby, s tím, že bychom je poskytli praktickým lékařům, aby byli při tom prvním kontaktu s pacientem, lidově řečeno, zabezpečeni,“ doplnil hejtman Oldřich Bubeníček.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související