Ústecký kraj by měl dostat peníze na zaplacení stravy a ubytování dobrovolných hasičů během požáru v Českém Švýcarsku

16. listopad 2022 15:28

Dlouho nebylo jasné, kdo zaplatí majitelům hotelů a penzionů za stravu a ubytování dobrovolných hasičů, kteří zasahovali během rozsáhlého požáru v národním parku České Švýcarsko. Nakonec by to měl být Ústecký kraj, který na to dostane dotaci. Podle hejtmanství ale takové řešení není ideální.

„Na co ještě čekáme, a co je asi ta nejvyšší částka, je to ubytování z doby toho krizového štábu,“ přiznává Roman Pluháček z resortu Mezná. Právě tady nabídli během požáru dobrovolným hasičům střechu nad hlavou a také pro ně vařili. Na konci zásahu a při dohlídkách požářiště tu ubytovali přes 80 dalších hasičů, zaplaceno zatím nedostali.

„Začátkem září jsme vystavili fakturu, ze které jsme už zaplatili i DPH. Ta částka, na kterou čekáme, je přitom kolem milionu korun,“ dodává Pluháček.

Peníze zatím nedostal ani podnikatel Jaroslav Suchánek, který provozuje v Českém Švýcarsku několik hotelů. „Bavíme se o dvou obdobích – do předání požářiště a po předání požářiště. Jsou to jednotky milionů korun,“ shrnuje.

Ministerstvo vnitra chce kraji poskytnout peníze na kompenzace formou dotace

Podnikatelé čekají na svoje peníze už dva měsíce. Kraj si kvůli tomu dlouho dopisoval s ministerstvem vnitra, teď se situace vyjasnila.

„V tuto chvíli připravujeme dotační program pro kraj, díky kterému by mohly být kompenzovány výdaje kraje v souvislosti s úhradou náhrad subjektům, které poskytly pomoc v souvislosti s požárem. Na úhradu výdajů Ústeckého kraje je na základě usnesení vlády České republiky alokována částka šesti milionů korun,“ vysvětlila mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru Pavla Jakoubková.

Vypsání dotačního titulu, který pokryje náklady podnikatelů během požáru v národním parku, nepřipadá hejtmanovi kraje Janu Schillerovi z hnutí ANO jako šťastné řešení

„Nemyslím si, že je to správná cesta. Tohle nemá jít vůbec formou dotace – tato náhrada má jít ze zákona. Dotační titul mi přijde jako trochu krkolomná cesta a hlavně je to takový precedens – pokud se něco podobného stane někdy příště, tak třeba vláda nevypíše dotační titul,“ komentoval rozhodnutí hejtman.

Navíc šest milionů korun nebude podle něj stačit – už teď eviduje krajský úřad pohledávky od podnikatelů v celkové výši zhruba devět milionů korun – pět za stravu a ubytování, zbytek například za opravy poničených parkovišť a příjezdových cest u hotelů a penzionů.

Spustit audio

Související